Gå direkt till innehåll
Start av behandlingsgrupper för vuxna spelmissbrukare

Pressmeddelande -

Start av behandlingsgrupper för vuxna spelmissbrukare

Spelproblem är ett folkhälsoproblem. Spelmissbruk och spelberoende som handlar om pengar är att jämställa med att missbruka alkohol eller droger.

Sedan årsskiftet har Karlstads kommun och landstinget ett gemensamt ansvar för att erbjuda behandling för spelmissbrukare. Många med spelmissbruk har även psykisk ohälsa och alkohol -och drogproblem varför det är viktigt att kommun och landsting erbjuder stöd och vård parallellt.

Förutom individuell behandling kommer Karlstads kommun med start i september att erbjuda behandling i grupp för vuxna över 25 år.

-Vi har goda erfarenheter från gruppbehandling när det gäller alkohol- och drogproblem. De erfarenheterna och den kunskap som finns bland vår personal tar vi med oss nu när vi erbjuder gruppbehandling för spelmissbrukare, säger Anette Tallberg, enhetschef vuxenavdelningens behandlingsenhet, Karlstads kommun.

Fakta kring spelmissbruk

Cirka två procent, ungefär 134 000 personer, i åldern 16–84 år beräknas vara spelberoende. Av dessa har drygt 30 000 allvarliga problem. Tre av fyra är män och problemet är vanligast i åldern 25–44 år. Risk för spelproblem är störst i åldern 18–24 år.

Den med spelproblem har svårt att kontrollera hur mycket pengar och tid som går åt till spelandet och även kort tids spelande kan få långtgående och negativa konsekvenser.

Sedan 1 januari har ett 15-tal personer efter ansökan beviljats behandling inom öppenvården.

För mer information kontakta:

Anette Tallberg, enhetschef vuxenavdelningens behandlingsenhet, Karlstads kommun. Telefon: 054-540 52 69.

Gunilla Gröndahl Ohlsson, enhetschef enheten för unga vuxna, Karlstads kommun. Telefon: 054- 540 51 69.

Anna-Karin Törnqvist, utvecklingsledare, landstinget. Telefon: 054-61 44 54.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.