Gå direkt till innehåll
Stadsbyggnadsnämnden förbjuder användning av glaspartier på flerbostadshuset på Orrholmen

Pressmeddelande -

Stadsbyggnadsnämnden förbjuder användning av glaspartier på flerbostadshuset på Orrholmen

Vid tre tillfällen har glasrutor lossnat och ramlat till marken från det 17-våningshus som finns på Orrholmen. I ett beslut under måndagen den 31 januari förbjuds ägaren att använda delar av byggnaden, det vill säga samtliga öppningsbara glaspartier som monterats på balkongräcken tillhörande byggnaden. Beslutet innebär att glaspartierna måste monteras ner omgående, dock senast den 3 februari. Så länge glaspartierna inte är nedmonterade ska marken nedanför balkongerna spärras av.

- Vi förstår att detta är ett stort och kostsamt arbete för bostadsrättsföreningen men här gäller det att skydda liv. Då måste vi agera snabbt och se till att fara inte uppstår igen, säger Erik Nilsson (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

    Det har varit i samband med hårda vindar som glasparterna lossat och ramlat till marken. Vid de tre tillfällen som detta har skett har ingen kommit till skada. Beslutet att förbjuda användningen av glaspartierna innebär att dessa ska monteras ner snarast i väntan på utredning, senast den 3 februari. Om så inte sker debiteras ett löpande vite om 20 000 kronor per dag.

    Bygglov för huset beviljades den 23 maj 2018 och slutbesked beviljades den 27 oktober 2020. I och med slutbeskedet bedömdes byggnaden vara färdigställd.

    Kontakt

    Erik Nilsson (KD), ordförande, telefon 054-540 12 77

    Karin Manner, enhetschef bygglov, telefon 054-540 45 69

    Ämnen

    Regioner

    Kommunen med den glada solen som symbol

    I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.