Gå direkt till innehåll
På bilden ses en av de större soptunnor kommunen har som signalerar när de behöver tömmas.
På bilden ses en av de större soptunnor kommunen har som signalerar när de behöver tömmas.

Pressmeddelande -

Soptunnor ska börja kommunicera

Kommunen kommer installera sensorer i 25 soptunnor så att soptunnorna meddelar när de börjar bli fulla eller behöver tömmas. Satsningen är en del av kommunens digitaliseringsarbete och görs både av miljöskäl och för att undvika att soptunnorna blir överfulla. Sedan tidigare har kommunen satt sensorer i ett antal planteringar för att kunna vattna vid rätt tillfälle.

I kommunen finns ungefär 1 500 papperskorgar varav 450 är placerade i centrum. Gatustädpersonalen tömmer papperskorgarna utifrån ett schema och en förutbestämd rutt. De får kika i varje soptunna för att se om de behöver tömmas eller inte. Genom sensorer kan vi undvika onödiga transporter och minska risken för att papperskorgarna blir överfulla.

- Vi har otroligt många möjligheter med digital teknik och med en liten investering kan vi göra skillnad både i arbetsmiljö, effektivitet och klimatpåverkan säger Henrik Lander (C) ordförande teknik- och fastighetsnämnden.

Sensorer används sedan förra året i ett antal av kommunens planteringar för att mäta fuktnivån i jorden. Växterna vattnas vid rätt tillfällen och håller sig fina längre.

Test i 25 papperstunnor

Kommunen har sedan 2017 fem större soptunnor som pressar ihop soporna och larmar när de behöver tömmas. Tanken är nu att placera ut nivåmätare i ytterligare 25 soptunnor och om försöket faller väl ut kan nivåmätare placeras i fler behållare framöver.

- Det här kommer förenkla vårt arbete och vi kommer kunna bli mer effektiva. Det är roligt när en enkel teknik kan leda till förbättringar, säger Magnus Clewemar gatutekniker

Digital teknik för en bättre verksamhet

Under samlingsbegreppet Digitala Karlstad kraftsamlar koncernen sitt digitaliseringsarbete för att skapa en bättre verksamhet och ge bättre service till Karlstadsbon. Sensorerna i både soptunnor och blomlådor möjliggörs via stadsnätet och Karlstad El- och Stadsnät.

- Att vi samarbetar och matchar varandras kompetenser är väldigt viktigt i vårt arbete att bygga den smarta kommunen, säger Per-Anders Bergman teknik- och fastighetsdirektör.

För mer information kontakta:

Henrik Lander (C), ordförande teknik- och fastighetsnämnden 054- 540 12 78

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör 054-540 65 72

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.