Gå direkt till innehåll
Smart karta för pryltrötta värmlänningar

Pressmeddelande -

Smart karta för pryltrötta värmlänningar

Julhandeln är igång, och det är vid den här tiden på året som det konsumeras som mest. Trots det visar en undersökning att majoriteten av värmlänningarna tycker de har för mycket prylar, och är öppna för idén att minska sin konsumtion. För att göra det enkelt för Karlstadsborna att hitta second hand-butiker, och tjänster för att dela, låna eller hyra saker, lanseras Smarta Kartan Karlstad.

Konceptet Smarta Kartan startade i Göteborg, och har efter det introducerats i Malmö och Sjuhäradsbygden. Smarta kartan har vunnit det europeiska priset Eurocities Award för hur den främjar delaktighet. Nu har projektet Karlstad delar skapat en Karlstads version av kartan, som lanseras på www.smartakartankarlstad.se den 13 december. På kartan visas bilpooler, tjänster för att låna eller hyra saker, second hand-butiker, och mycket mer.

- Jag tror många som besöker Smarta Kartan Karlstad kommer bli förvånade över hur många bra initiativ som redan finns idag, säger Henric Barkman, projektledare för Karlstad delar.

Projektet Karlstad delar är en satsning från Karlstads kommun, tillsammans med samverkanspartners, för att utveckla delningsekonomin, andrahandsmarknaden och reparationsverksamheter.

Många vill återbruka

Forskning och marknadsundersökningar visar att det främsta argumentet till att använda delningstjänster är att spara pengar, att det är bra för miljön, att det är praktiskt, och att man vill göra nytta för andra. Enligt en undersökning upplever majoriteten av de som bor i Värmland att de har för många prylar. Värmlänningarna är särskilt positiva till att reparera saker, att handla second hand, och att låna prylar. Trots detta så är det inte så många som praktiserar det, vilket kan bero på att den typen av tjänster är relativt outvecklade och att många inte känner till dem. För att fler ska upptäcka vilka bra delningsinitiativ som finns i Karlstad lanseras Smarta Kartan Karlstad, med förhoppningen att fler ska upptäcka fördelarna med återbruk och delningstjänster.

För mer information kontakta:

Henric Barkman, miljöstrateg och projektledare, 054-540 47 06

Charlotte Wedberg, projektledare, 054-540 69 96

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.