Gå direkt till innehåll
Satsning på vägnätet ger goda resultat

Pressmeddelande -

Satsning på vägnätet ger goda resultat

Kommunens satsningar på vägnätet de senaste åren har gett resultat och drygt 70 procent av Karlstads asfalterade bilvägar har en hög standard. Det visar den inventering som gjorts under hösten 2019. I år satsas det ytterligare 36 miljoner på beläggning av kommunens bil- och cykelvägar. 25 kilometer bilväg och 19 kilometer gång- och cykelväg får ny asfalt.

Under hösten genomförde konsulter en noggrann inventering av 43 mil asfalterade bilvägar i Karlstad. Genom att titta efter hål, svackor, sättningar, sprick- och spårbildningar kunde konsulterna konstatera att 44 procent av vägarna håller en hög standard och har en livslängd på sju år eller mer vilket är det högsta betyget än väg kan få.

- Det här är ett kvitto på vår medvetna satsning för att förbättra vägnätet. För fem år sen var det bara 23 procent av vägnätet som hade den högsta standarden nu är det 44, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden,

Senast kommunen genomförde en inventering var 2015. Sedan 2017 har kommunen satsat extra på vägnätet och lagningen av potthål. 2015 var andelen potthål 12 procent och nu ligger det på 4,4.

Stort fokus på bussvägar och infarter

Kommunen har fokuserat på att höja standarden på de vägar som flest använder. Det har främst handlat om busslinjer och infartsvägar vilket innebär att villaområden inte har prioriterats. 21 procent av de asfalterade bilvägarna har enligt rapporten behov av reinvestering. Det innebär att gatan behöver mer renovering än bara ett nytt lager asfalt. Nästan samtliga av dessa vägar ligger i lågfartsområden som till exempel villaområden.

- I villaområden är det begränsat med fordon som åker och hastigheten är låg. För oss har det varit viktigt att prioritera de vägar där flest Karlstadsbor har nytta av det förbättrade väglaget. Att så många som möjligt får en ökad komfort när åker buss eller kör bil, säger Stefan Björkman gatuchef.

Kommunen jobbar nu med en långsiktig plan fram till 2023 för beläggningen utifrån den inventering som gjorts. Planen är att hålla en beläggningstakt så att standarden på vägnätet ligger på samma nivå framöver. En inventering av gång- och cykelvägarna är på gång och väntas blir klar i vinter.

36 miljoner på 44 kilometer väg

Årets beläggningsarbete har redan dragit igång och väntas pågå till december. Sammanlagt kommer 25 km bilväg och 19 km gång- och cykelväg få ny asfalt.

I Edsvalla, Spånga och Väse kommer ett antal cykelvägar och bilvägar få ny beläggning. Inne i Karlstad får Herrhagen och Kronparken ett flertal nyasfalterade gator. Även Skoghallsvägen, från korset vid Ullebergsleden till gränsen till Hammarö kommun, är med i beläggningsprogrammet.

Samtliga bil-, cykel- och gångvägar som ska få ny beläggning hittar du på karlstad.se/asfaltering

För mer information kontakta:

Henrik Lander (C), ordförande teknik- och fastighetsnämnden 054-540 12 78

Stefan Björkman, gatuchef 054-540 65 59

(Lisa Hygge, kommunikationsstrateg 054-540 68 34)

Tabell över inventering

Samtliga 43 mil asfalterad bilväg har inventerats.

Underhållsbehov 2020 2015
Livslängd mer än 7 år 44 procent 24 procent
Underhåll om 5-7 år 14 procent 14 procent
Underhåll 2-4 år 14 procent 17 procent
Underhåll inom ett år 7 procent 21 procent
Behov av reinvestering 21 procent 24 procent
Andel potthål 4,4 procent 12 procent

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.