Gå direkt till innehåll
Bibliotekarier i världsklass: Hellen Andersson, Per Boström och Eva von Knorring
Bibliotekarier i världsklass: Hellen Andersson, Per Boström och Eva von Knorring

Pressmeddelande -

SÄG:s skolbibliotek håller världsklass!

Skolbiblioteket på Sundsta-Älvkullegymnasiet utses återigen till ett bibliotek i världsklass. Priset delas ut av fackförbundet DIK och det här är fjärde året i rad som skolan får ta emot utmärkelsen!

– Jaaa! Så fantastiskt roligt att vi fått utmärkelsen igen! Vi är superglada och ser fram emot tårtkalas på skolan så småningom!, säger Hellen Andersson, bibliotekarie på Sundsta-Älvkullegymnasiets skolbibliotek.

Utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass delas bland annat ut för att sprida goda exempel och för att inspirera fler skolor och kommuner att uppvärdera skolbibliotekens viktiga funktion.

Av de cirka 50 bibliotek som nominerats detta år har 36 skolor tilldelats utmärkelsen. Skolbiblioteket på Sundsta-Älvkullegymnasiet är en av dessa.

– Biblioteket har två tydliga uppdrag; att arbeta med läsning, språk och litteratur samt informationssökning och källkritik. Jag tänker att det är det goda samarbetet med lärarna och skolans personal som gör det möjligt att arbeta så, säger Hellen Andersson och fortsätter:

–Biblioteket är ofta fullt med elever som vill ha hjälp men vi är också mycket ut i klassrummen och undervisar om till exempel källkritik. Just nu håller vi till exempel på med att undersöka nyhetsrapporteringen om kriget i Ukraina i ett par klasser.

Skolbibliotek i världsklass är en bedömning av i vilken grad skolbiblioteket är en del av skolans pedagogiska struktur och dess systematiska kvalitetsarbete, inte en värdering av den enskilda skolbibliotekariens arbete.

– Jätteroligt! Det är ett kvitto på att vi har en integrerad skolbiblioteksverksamhet vid Sundsta-Älvkullegymnasiet som tillsammans med skolledning, undervisande lärare, elevhälsa och övrig personal arbetar för att våra elever ska nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling, säger Daniel Skålerud, gymnasiechef.

Fackförbundet DIK har delat ut utmärkelsen sedan 2013 och den har blivit en kvalitetsstämpel för landets skolbibliotek.

Kontaktpersoner:

Hellen Andersson, bibliotekarie: 054-540 17 93

Daniel Skålerud, gymnasiechef, 054-540 14 06

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.