Gå direkt till innehåll
Bilden föreställer nya området Västra Eriksberg och vitmarkerat visar områdena som är aktuella för markanvisningstävlingen.
Bilden föreställer nya området Västra Eriksberg och vitmarkerat visar områdena som är aktuella för markanvisningstävlingen.

Pressmeddelande -

Så ska Västra Eriksberg bli Karlstads kommuns första hållbara industri- och verksamhetsområde

På onsdagen beslutade teknik- och fastighetsnämnden om de kriterier som ska gälla för verksamheter som vill etablera sig på nya industri- och verksamhetsområdet Västra Eriksberg. Kommunens ambition är att hållbarhet ska genomsyra hela området. Däri ingår också den allmänna infrastrukturen som planeras att certifieras enligt det internationella hållbarhetscertifieringssystemet Breeam Infrastructure.

Kommunen kommer att upplåta den södra delen av området genom en markanvisningstävling. Tävlingen avgör vilka som får nyttja marken och innebär en unik möjlighet för företag att etablera sig på ett helt nytt område med hållbarhetsinriktning.

Hållbarhet, gestaltning och bidrag till näringslivsstrukturen

Tävlingskriterierna är uppdelade i de tre delarna hållbarhet, gestaltning och bidrag till näringslivsstrukturen i Karlstads kommun.

- Det handlar om att vi ställer krav på att man bland annat ska kunna erbjuda en hållbar och klimatsmart byggprocess och fastighetsförvaltning, säger Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

- Näringslivet behöver vara med och möta framtida utmaningar, säger Frida Nilsson (C), ordförande i tillväxtutskottet. Därför ska intresserade aktörer beskriva hur de tar ansvar utifrån jämställdhet, mångfald och inkludering, både inför etableringen och på lång sikt. Verksamheten behöver även redovisa hur den bidrar till den gröna omställningen.

Första miljöcertifierade infrastrukturprojektet

Innan verksamheter kan etablera sig ska kommunen bygga infrastrukturen på området. Västra Eriksberg blir det första infrastrukturprojektet i Karlstad kommun med ambitionen att certifieras enligt det internationella hållbarhetscertifieringssystemet Breeam Infrastructure. Syftet med att certifiera kommunens utbyggnad är att systematisera och tydliggöra arbetet med klimat- och hållbarhetsfrågor genom hela projektet och för att nå målen enligt bland annat Agenda 2030.

- I praktiken innebär det att projektet ställer högre krav än tidigare på till exempel masshantering, transporter, dagvattenhantering, material och drift, men också att man utformar en miljö som natur och människor mår bra av, med både grönska, vatten, gång- och cykelvägar och sociala stråk att vistas i, säger Monika Bubholz.

Vinnare utses sommar/höst 2024

Den del av området som ingår i markanvisningstävlingen är omkring 45 000 kvadratmeter stort och ligger i den södra delen, med attraktivt läge närmast E18. Förhoppningen är att tävlingen ska gå ut i februari/mars via e-avrop. Övriga delar kommer att tilldelas efter intresseanmälan. När vinnare är utsedda och marken är tilldelad ska kommunen planera och bygga infrastrukturen. Beräknat tillträde för aktörer som ska etablera sig är första kvartalet 2026.

Läs mer om Västra Eriksberg på karlstad.se/eriksberg

För mer information kontakta:

Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, 054-540 12 85

Frida Nilsson (C), ordförande i tillväxtutskottet, 054-540 52 07

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.