Gå direkt till innehåll
Så här kommer Hagatorget se ut om några år när träden växt till sig.
Så här kommer Hagatorget se ut om några år när träden växt till sig.

Pressmeddelande -

Så kommer Hagatorget att se ut

Nu är det snart dags att göra klart Hagatorget. Så fort värmen kommer på allvar så ska vi möblera torget och plantera träd och andra växter.

- Jag vet att många längtar efter att få se det färdiga Hagatorget och nu är det snart dags. Hela torget står klart innan sommaren, lovar Jan Söderberg, projektledare.

De nya möblerna är tillgänglighetsanpassade och fungerar både som sittplatser och planteringskärl. Detaljer på möblerna kommer att ha samma röda färg som lamporna på torget. Grönskan kommer att bli viktig och landskapsarkitekt Karin Petterson beskriver det som ett skogstorg i staden.

- Idén har varit att skapa en variation i både trädens höjd och form genom att använda flera trädslag. Vi planterar bland annat barrträd så att Hagatorget är grönt och får karaktär även under vinterhalvåret, berättar Karin.

Körsbärsträd och barrträd

Fyra körsbärsträd kommer att pryda Hagatorget – ett körsbär med smal krona som blommar med rosa blommor och tre Tokyokörsbär med breda kronor och vita, svagt doftande blommor. Två svarttallar blir vintergröna majestäter som hjälper till att mjuka upp stadsrummet under vinterhalvåret samtidigt som de förstärker de blommande träden genom att fungera som en fond. Svarttallen kan bli mycket gammal och ger en mäktig siluett i vuxen ålder. De kompletteras med tre pelartallar som ger en kontrast med sina blåsilvriga barr och sitt smala växtsätt.

Mer grönska i planteringskärl

I de nya sittmöblerna kommer mer grönska att planteras. Två bärhäggmisplar kommer att komplettera körsbärens tidiga blomning och skapa ett mellanskikt av vegetation i torget. En pagodkornell blir ett mindre träd med tydliga grenvåningar som kommer ge ett stilfullt och nästan exotiskt uttryck.

Dessutom kommer både perenner och lök att planteras i kärlen.

Invigning 1 juni

Vi har redan börjat att färdigställa Hagatorget genom att montera nya cykelställ och papperskorgar. Planteringarna kommer däremot att dröja lite beroende på vädret, men den 1 juni kommer allt och vara klart för invigning. Då kommer kommunen tillsammans med näringsidkarna i Haga att bjuda på en invigningsdag, håll utkik efter mer information om denna dag när det närmar sig.

- Vårt mål med Hagatorget har varit att skapa Karlstads nya vardagsrum. Med vackra stenmönster, mycket grönska och bra sittmöjligheter så hoppas jag att många Karlstadsbor kommer att njuta här från och med i sommar, säger Jan Söderberg.

För mer information kontakta:

Jan Söderberg, projektledare, 054-540 70 81

Katarina Adolfsson, kommunikatör, 054-540 81 22

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.