Gå direkt till innehåll
Exempel på saker man ska kunna låna på Stadsbiblioteket och Våxnäs bibliotek i framtiden. Bilden är från de hållbara lån som redan finns hos Vålbergs bibliotek.
Exempel på saker man ska kunna låna på Stadsbiblioteket och Våxnäs bibliotek i framtiden. Bilden är från de hållbara lån som redan finns hos Vålbergs bibliotek.

Pressmeddelande -

Så används Karlstads kommuns klimatkompensationspengar

Kommunens första elmopeder, ”hållbara lån” på Stadsbiblioteket och Våxnäs bibliotek där Karlstadsbor kan låna annat än böcker och flera miljösmarta investeringar. Det är vad Karlstads kommun ska använda pengarna till från sitt klimatkompensationskonto.

Alla tjänsteresor med egen bil, tjänstebil och flyg som sker av Karlstads kommuns personal innebär en extra avgift i klimatkompensation. Denna klimatkompensation ska användas för projekt inom kommunen som motverkar utsläppen av växthusgaser.

Sju verksamheter delar på 350 000 kr

Avgifterna samlas i ett klimatkonto och varje år får kommunens förvaltningar söka pengar från klimatkontot för miljösmarta satsningar. I år fanns det 350 000 kr att fördela och efter miljönämndens beslut idag står det klart vart pengarna går.

Hållbara lån

En av verksamheterna som får ett tillskott från klimatkontot 2020 är biblioteken som sökt pengar för att utöka sin verksamhet med hållbara lån.

- Nu kommer fler få möjlighet att låna saker på biblioteket som känns onödigt att äga själv. Att låna saker, istället för att köpa egna, är ett bra sätt att minska sin miljöbelastning, säger Torbjörn Nilsson (MP), miljönämndens ordförande.

Karlstads kommuns första elmopeder

Den största posten från klimatkontot går i år till att köpa in två elmopeder till barn- och ungdomsförvaltningen.

- Det är utmärkt att förvaltningen vill testa elmoped som tjänstefordon. Om elmopederna ersätter bilresor kommer det ge en stor vinst för klimatet. Det här kan också bli ett test för att se om det går att införa i fler verksamheter, säger Torbjörn Nilsson.

Hit går pengarna

Verksamhet Vad pengarna ska gå till Beviljat belopp
Centrala Ekonomi kost/ städ (Barn- och ungdomsförvaltningen) Två elmopeder för personal att ta sig mellan olika arbetsplatser. Elmopederna blir de första i kommunen och kommer att ersätta bilresor och minska utsläppen. 80 000 kr
Bibliotek och arkiv Hållbara lån. Karlstadsborna ska kunna låna annat än böcker, tex utomhusspel, barnkalas-kit och kikare. Hållbara lån finns på några bibliotek redan och med dessa pengar ska de utökas till Våxnäs bibliotek och i Stadsbiblioteket. 50 000 kr
Gruppboende för personer med psykisk funktionsnedsättning Växthus för att odla egna grönsaker att äta. Gruppboende vill försöka bli självförsörjande på vissa grönsaker och samtidigt skapa sysselsättning för de boende. 48 900 kr
Orrlekens aktivitetshus Lastcykel att använda istället för bil för att handla och göra andra ärenden. 47 370 kr
Kulturskolan Cyklar för kulturskolans personal att använda när de har verksamhet utanför de egna lokalerna. Cyklarna ska ersätta vissa bilresor. 45 000 kr
Mjölnartorpets förskola Två elcyklar med plats för fyra barn i varje samt åtta hjälmar. Cyklarna ska användas för att göra utflyter med barnen och samverka med andra förskolor. 40 000 kr
Jobbcenter (arbetsmarknads- och socialförvaltningen) En cykel och en elcykel för att ta sig runt till företag. 35 000 kr

För mer information kontakta:

Torbjörn Nilsson (MP), miljönämndens ordförande, tfn 054-540 46 89

Helena Berg, miljödirektör, tfn 054-540 46 56

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.