Gå direkt till innehåll
Simon Häggström
Simon Häggström

Pressmeddelande -

Fint paket med guldpapper samma skit inuti

De senaste tre åren har vi sett en ny typ av prostitution som initieras via sugardatingsidorna som är på tillväxt i landet.

-Det är många unga tjejer och killar gör sin prostitutionsdebut via sugardatingsidorna och utnyttjas hänsynslöst av till synes vanliga män som totalt saknar spärr, berättar Simon Häggström författare och polis specialiserad på människohandel för sexuella ändamål. Det finns en ny grupp som säljer sex. Idag ser vi fler unga, många under 18 år, födda i Sverige som kommer från ordnade förhållanden.

Idag har de flesta barn och unga en smartphone. Det innebär att debutåldern för att titta på porr nu ligger på 11-13 år. Både flickor och pojkar påverkas av porr och vad man förväntas att tycka om.

-Porren har blivit hårdare och förmedlar att du som kvinna ska tycka om att bli spottad på, dragen i håret och slagen, vi ser att detta leder både till en snedvriden bild av sex och oerhört grymma konsekvenser för de barn och ungdomar som lockas och luras in i prostitution, säger Simon.

Ny grupp av barn och unga säljer sex

Fortfarande är det den utländska gruppen från till exempel Rumänien och Nigeria som är störst bland dem som säljer sex. Ofta är de hitlurade av människohandlare och tvingas sälja sex på hotell och i lägenheter för att betala av sin skuld. I den här gruppen bottnar problemen ofta i fattigdom. Att inte kunna sätta mat på bordet till sina barn. Men en helt ny grupp har kommit till.

-Jag möte en 14-årig flicka som via sugardatingsidorna börjat sälja avsugningar hon gjorde det för att passa in med fina kläder bland kompisarna, säger Simon.

Vi ser hur flick- och pojkrum förvandlas till farliga platser, där barn bedriver prostiutions verksamhet. De funderar på om de ska börja sälja analsex eller inte och priset för det. Det kan vara en telefon eller väska som lockar. Oftast finns självskadebettende och sexuella övergrepp med i bagaget.

-Vuxenvärlden skyddar oftast sina barn från att springa ute sent på kvällarna men förstår inte vad som händer hemma på rummet och direkt efter skolan. En 15-årig pojke som vi fick kontakt med var på väg ut klockan 15:10 för att sälja sex till en 45-årig man som han aldrig träffat, säger Simon.

Män utan spärr ser sexköp som spännande hobby

Vilka är då männen som köper sex? För det här handlar om män. Under de 20 år som gått sedan sexköpslagen infördes i Sverige har inte en enda kvinnlig sexköpare dömts.

-Detta är ett mansproblem och ansvaret ligger hos oss män säger Simon. Utan sexköparna finns ingen marknad.

Det är män i alla åldrar, med olika yrken, hemförhållanden och bakgrund.

-På ytan ser de ut som vem som helst men det de har gemensamt är att de saknar en spärr. De är måna om sitt rykte och därför rädda för de sociala konsekvenserna vid upptäckt. De ser ofta sexköpet som en hobby något spännande som de har för sig själva men samtidigt delar med andra. De betygsätter och värderar sexsäljarna som vi andra värderar en researrangör eller en restaurang.

Simon avslutar sitt föredrag med att visa några dialoger sexköpare emellan för att skaka om alla oss som sitter i rummet och för att visa vilken skev människosyn de här männen har:

”Jag tycker att tjejerna på SD är seriösa och realistiska. Många många tjejer har dålig ekonomi och SD erbjuder ett forum att sälja sex. Jag lovar viftar man med 3-4 tusen så kommer de flesta tjejerna springande. De har generellt svårt att hitta en seriös kund.”

”Ja det går att hitta verkliga guldkorn om man har tid att leta. Gymnasietjejerna är ofta inte heller så dyra för ett par tusenlappar är mycket pengar för dem. Har fått heta helnätter med tjejer klart under 18 år för så lite som 2 000 kr!!! De unga tjejerna är ofta inte heller så noga med kondomanvändningen så det blir verkligen valuta för pengarna. Men en av dessa tjejer har utvecklats till fullfjädrad eskort och kostar numer 3 500 kr i timmen :-O”.

Goda vuxna förebilder är viktiga

Prostitution och människohandel finns här och nu i Karlstad. Barn och unga är en särskilt utsatt grupp.

-Förutom traditionell prostitution har sugardating börjat dyka upp. Det är prostitution fast det marknadsförs som en livsstil med guldkant, berättar Sabina Jansson som samordnar Karlstad kommuns arbete mot människohandel och prostitution. Med hjälp av Simons föreläsningar vill vi öka kunskapen så att fler kan hjälpas åt att upptäcka människor som råkar illa ut eller befinner sig i riskzonen. Simon har talat både för vår personal och för allmänheten. Stort tack till alla er som kommit ni är viktiga som vuxna förebilder.

Det bedrivs ett långsiktigt och systematiskt arbete inom området.

-Här i Bergsslagen har ni många duktiga människor som arbetar tillsammans med de här frågorna både inom polisen, åklagarn, regionkoordinatorn och kommunerna. Det gör att vi kan gripa sexköpare och kommer i kontakt med många utsatta som säljer. Men det finns oerhört mycket kvar att göra och här behöver vi alla hjälpas åt, avslutar Simon Häggström.

Fakta

Simon Häggström är författare till böckerna Skuggans Lag, Nattstad och Flickorna som sprang. Han arbetar även som polis specialiserad på människohandel för sexuella ändamål i Människohandelsgruppen vid Nationella Operativa Avdelningen.

För mer information kontakta:

Sabina Gomez Jansson, chef familevåldsenheten, 070-020 54 99.

Camilla Kullander, kommunikationsstrateg, 070-020 84 62.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.