Gå direkt till innehåll
Från vänster: Mats Ahrén, kultur- och fritidsdirektör, Sören Andersson, arrangemangsenheten, Johanna Larsson, ordförande kultur- och fritidsnämnden, Jonas Kirvall, strateg och Stephan Hammar, verksamhetschef bad och sport.
Från vänster: Mats Ahrén, kultur- och fritidsdirektör, Sören Andersson, arrangemangsenheten, Johanna Larsson, ordförande kultur- och fritidsnämnden, Jonas Kirvall, strateg och Stephan Hammar, verksamhetschef bad och sport.

Pressmeddelande -

Pressmeddelande - Karlstad är årets främsta idrottskommun igen

Karlstad kom på första plats när tidningen Sport & Affärers ranking av årets främsta idrottskommuner offentliggjordes idag. Senast vi kom på första plats var 2016. Dessutom blev det en tredjeplats i kategorin breddidrott.

– Det känns oerhört roligt att vi åter igen får ett kvitto på att vi är en idrottskommun för alla. Vi är självklart stolta och glada, säger Johanna Larsson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Sport & Affärer listar Sveriges främsta idrottskommuner på en huvudlista med de 25 främsta idrottskommunerna analyserade utifrån ett tjugotal kriterier. Dessutom finns det tre dellistor som visar Sveriges främsta idrottskommuner inom breddidrott, elitidrott och genomförande av större idrottsevent.

- Vi har medvetet arbetat länge för att göra Karlstad till en idrottskommun för alla eftersom vi vet att en aktiv fritid leder till god folkhälsa. Den här utmärkelsen är ett kvitto på vårt strategiska arbete. Det är inte bara kultur- och fritidsförvaltningen som bidrar till att vi kan få motta den här utmärkelse, det är många i vår kommun som jobbar för att vi ska fortsätta kunna erbjuda människor en god aktiv fritid, säger Johanna Lasson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Motiveringen lyder:

”Bra cykelstad och boendeort för unga. Godkänt företagsklimat. Mycket bra idrottspolitiskt styrdokument Karlstad 2.0 med tydlig inriktning mot folkhälsofrågor och stöd till idrottsrörelsen. Använder flera mätbara mål för att följa upp styrdokumentet. Har bra resurser för att genomföra ambitionerna i Karlstad 2.0. Integrationsarbetet fokuserar runt fyra större idrottsföreningar. Bra breddstöd och balans i tillgången till lokaler för tränings- och motionsaktiviteter. Har som strategi att alltid bygga fullstora hallar, också för skolor. Bra spontanaktivitetsytor och tydliga ambitioner att invånarna inte ska ha mer än 300 meter till aktivitetsytor utomhus samt ha en fullstor idrottshall inom 2.500 meter. För den regionala utvecklingen används elitverksamheten i destinationsmarknadsföringen. Har en bra evenemangsstrategi som siktar på SM-tävlingar inom ett 15-tal idrotter. Bra genomföranderesurser. Stark elitidrottskommun med över tio elitserieklubbar och ett 40-tal landslagsrepresentanter. Starkt kommunalt och näringslivsstöd till elitverksamheten. Trea på breddidrottslistan

Här finns hela listan på årets främsta idrottskommuner.

Karlstad trea på listan över årets breddidrottskommuner

På listan över årets breddidrottskommuner hamnade Karlstad på tredje plats bland 11 nominerade städer. Här har Sport & Affärer bland annat tittat på kommunernas framgångar att använda idrott som verktyg för integration och jämställdhet samt tillgången till ytor för spontanidrott samt träningslokaler för ungdoms-, motions- och handikappidrott.

Motiveringen lyder:

”Bra cykelstad. Har ett mycket bra strategiskt styrdokument (Karlstad 2.0) som fokuserar på utveckling av folkhälsan. Använder ett flertal mätbara målsättningar. Arbetar mot att den breda idrottsrörelsen ska utgöra ett av de viktigaste verktygen för folkhälsoarbetet och integrationsutvecklingen. Har avsatt tydliga genomföranderesurser för styrdokumentet. Arbetar med ”drop-in”-aktiviteter för spontanidrotten, inklusive ”nattfotboll” på helger. Kommunen har tydliga ambitioner för utveckling av spontanaktivitetsytor, t.ex. att varje medborgare ska ha mindre än 300 meter till en sådan yta. Samarbetar med fyra större idrottsföreningar för att möjliggöra fysiska aktiviteter för nyanlända. Bra breddstöd, med exempelvis nolltaxa och bra anläggningsstöd. Har ett politiskt program för renovering och utveckling av idrottshallar med särskild fokusering på Sannafältet. Balans vad gäller träningslokaler. Målsättning en fullstor hall per 7.500 invånare.”

Här finns hela listan på breddidrottskommuner.

Bild från tillkännagivandet

Bilden är fri att användas. På bilden syns, från vänster:

Mats Ahrén, kultur- och fritidsdirektör, Sören Andersson, arrangemangsenheten, Johanna Larsson, ordförande kultur- och fritidsnämnden, Jonas Kirvall, strateg och Stephan Hammar, verksamhetschef bad och sport.

För mer information kontakta:

Johanna Larsson (M), ordförande kultur- och fritidsnämnden
054-540 29 31
johanna.larsson@karlstad.se

Mats Ahrén, kultur- och fritidsdirektör
054-540 24 52
mats.ahren@karlstad.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.