Gå direkt till innehåll
Bild på algblomning i Alstern från 2014.
Bild på algblomning i Alstern från 2014.

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Var med vid provtagning i sjön Alstern – del av nytt projekt för att motverka algblomning

Den här veckan tar Karlstads kommun och Alstersälvens vattenråd vattenprover i sjö Alstern. Vattenproverna är ett steg i att se vad sjöns övergödning och algblomning beror på för att kunna sätta in åtgärder. Med detta projekt hoppas man kunna hitta mer effektiva åtgärder mot övergödning.

Sedan många år tillbaka har sjön Alstern problem med övergödning och algblomning. Ett problem som innebär sämre vattenkvalitet och som kan påverka djur och växtlivet, samt badvattenkvalitén i sjön. I takt med klimatförändringarna riskerar dessutom problemen med övergödning att bli ännu större. Karlstads kommun är därför med i det nya vattenvårdsprojektet Alstern fri från övergödning, som drivs av Alstersälvens vattenråd.

- Det här projektet ligger i framkant eftersom vi nu även kommer att titta mer detaljerat på den interna gödningen, det vill säga hur sjön göder sig själv. Vanligtvis brukar man titta mer på yttre påverkan men med den här typen av studier kan vi få en bättre bild av problemen och förhoppningsvis hitta åtgärder som kan ge snabbare effekt, säger Sofia Hallerbäck, vattenstrateg på miljöförvaltningen i Karlstads kommun.

Ska skapa en modell av hela sjön

Projektet innebär att alla större in och utflöden av näringsämnen i sjön ska mätas och balansen av näringsämnen i sjön ska undersökas. All data ska sedan föras in i en datamodell.

- Med hjälp av modellen hoppas vi hitta de bästa lösningarna för att förbättra vattenkvalitén i sjön, säger Brian Huser, projektledare och forskare på Sveriges lantbruksuniversitet.

Flera år av mätningar

Det här är ett stort projekt med deltagare både från bland andra Karlstads kommun, Alstersälvens vattenråd och lokala fiskevårdsföreningen. Mätningarna planeras pågå 2020-2021.

Projektet är finansierat av statligt LOVA-bidrag (lokala vattenvårdsprojekt).

Media välkomna

Första mätningarna sker den här veckan med hjälp av båt. Media är välkomna att vara med. Det sker ingen presskonferens utan de som är intresserade kan dyka upp närsomhelst under denna tidsperiod.

Från projektet kommer bland andra Sofia Hallerbäck, vattenstrateg på Karlstads kommun och Brian Huser, forskare Sveriges lantbruksuniversitet finnas på plats.

Datum: Torsdag 23 april

Tid: kl 10-11

Plats: Sjösättningsrampen vid Gräsås vid sjön Alstern utanför Karlstad (Ring Sofia om ni inte hittar)

För mer information kontakta

Sofia Hallerbäck, vattenstrateg på miljöförvaltningen i Karlstads kommun, tfn 054-540 46 79

Brian Huser, forskare Sveriges lantbruksuniversitet, tfn 072-221 30 38

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.