Gå direkt till innehåll
Karlstads kommun ska öva naturvårdsbränning. Bild från Shutterstock.
Karlstads kommun ska öva naturvårdsbränning. Bild från Shutterstock.

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Var med när Karlstads kommun övar naturvårdsbränning

Under nästa år planerar Karlstads kommun att genomföra en naturvårdsbränning som en del i sitt arbete med att ta hand om sin mark och gynna värdefulla arter. Nu genomför kommunen en utbildning där deltagarna kommer att starta en mindre brand på skogsmark och arbeta med släckning och eftersläckning.

Vid skogsbränder blottas mineralrik jord och den brända veden gynnar många värdefulla arter. Något som har effekt över väldigt lång tid.

- Bränd ved gynnar arter i 100 år efter själva branden så naturvårdsbränning har mycket större effekt än många andra skogliga naturvårdsåtgärder vi kan göra. Så det känns spännande att vi kommer kunna jobba mer med det framöver, säger Sara Asker, naturvårdshandläggare på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Första bränningen nästa år

Satsningen är en del i kommunens FSC-certifiering som skogsägare. Kommunen har fått LONA-bidrag, ett statligt bidrag för lokala naturvårdssatsningar, för att genomföra en bränning under nästa år.

- Vi håller fortfarande på att diskutera vilken plats som ska bli först ut. Tanken är att genomföra en bränning var femte år, säger Sara Asker.

Blandar teori och praktik

Under två dagar ska kursdeltagarna lära sig mer om naturvårdsbränning, prova på olika redskap och olika metoder för eftersläckning. Kursen genomförs på uppdrag av Karlstads kommun och leds av experter inom naturvårdsbränning och skogsbrand. Deltagarna kommer främst från Karlstads kommun men även länsstyrelsen, skogsstyrelsen och privata skogsförvaltare.

Var med när det eldas

Media är välkomna att delta när det blir dags att hantera eld. Om det har regnat kommer deltagarna öva utan eld.

Datum: 1 september

Tid: Kl 13.00

Plats: Mosarens badplats, Ölmhult. Karta och vägbeskrivning finns på https://karlstad.se/Uppleva-och-gora/Friluftsliv-och-motion/badplatser2/mosarens-badplats/

För mer information kontakta:

Sara Asker, naturvårdshandläggare, skog och friluftsliv, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 67 98

Annie Johansson, kursledare, Kyllesjö Skog AB, tfn 070 - 637 64 81

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.