Gå direkt till innehåll
Boken Stadsträdgården i Karlstad släpps 24 april.
Boken Stadsträdgården i Karlstad släpps 24 april.

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Släppfest för bok om stadsträdgården

Onsdag den 24 april lanseras boken om Stadsträdgården; över 200 sidor om allt från parkens växter, dess historia och aktiviteter. Boken är resultatet av ett medborgarförslag och har tagits fram av Per Berggrén, Inger Berggrén och Anders Blomqvist.

Släppfest i Stadsträdgården på onsdag

På onsdag anordnar Karlstads kommun tillsammans med författarna boksläpp. Representanter från kommunen och författarna kommer att delta för att presentera boken och bjuder på fika. Det blir även en guidad tur i Stadsträdgården. Både media och allmänhet är välkomna!

Datum: Onsdag 24 april

Tid: Kl 10.30

Plats: Stadsträdgården, vid kiosken

Förslag från medborgare

Idén att ta fram en bok om Stadsträdgården kommer ursprungligen från en medborgare som lämnade in ett e-förslag till kommunen. Kultur- och fritidsnämnden nappade direkt.

- Stadsträdgården är en av Karlstads finaste mötesplatser som ger lugn och återhämtning. Vi tycker det är värdefullt att det finns en bok som visar och förevigar detta för Karlstadsborna, säger Johanna Larsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Två år av besök i Stadsträdgården

Sedan dess har författarna Per och Inger Berggrén under två års tid besökt parken, fotograferat under olika årstider och sammanställt texter. Dendrologen Anders Blomqvist, som var med och restaurerade parken på 1990-talet, har bidragit med det historiska underlaget.

- Det har varit ett intensivt men roligt arbete. Under en period var vi i Stadsträdgården varje dag, berättar Per Berggrén.

Unika växter

Stadsträdgården har anor från mitten av 1800-talet och är med sina 800 arter unik i sitt slag i Sverige. Per och Inger är nu bekant med de flesta och har hittat några favoriter.

- Magnolian är speciell i parken eftersom den har funnits där så länge. Den var svårodlad i början så det är intressant att den har frodats i Stadsträdgården. Även piprankan är en intressant växt. Det är en klätterväxt med en märklig blomma som ser ut som en sjöskumpipa. Man hittar bara blomman om man lyfter på de stora bladen, säger Inger Berggrén.

Boken kommer att finnas hos bokhandlare i Karlstad från den 25 april.

För mer information kontakta:

Från Karlstads kommun:

Johanna Larsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, tfn 054-540 29 31

Jon Räftegård, arkivchef kultur- och fritidsförvaltningen, tfn 054-540 25 16

Kiki Gillenäs, parkingenjör teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 67 95

Om boken:

Inger Berggrén, tfn 070-550 26 81

Per Berggrén, tfn 073-097 04 61

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.