Gå direkt till innehåll
Ett av klistermärkena som ska sättas på brunnslock
Ett av klistermärkena som ska sättas på brunnslock

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Satsning för att minska fimpar i Karlstad

På måndag kommer Karlstads kommun att sätta ut stora klistermärken på brunnslock runt om i centrala Karlstad. Klistermärkena ska uppmärksamma förbipasserande att de inte ska slänga cigarettfimpar på gatan. Var med när de kommer på plats.

Fimpen är skräpets värsting. Enligt beräkningar från Håll Sverige Rent slängs runt 1 miljard fimpar på gator och torg i Sverige varje år. Det motsvarar ungefär 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer nationellt varje år.

Mängden fimpar ökar i Karlstad

En skräpmätning som genomfördes i Karlstad 2018 visade att 60 procent av skräpföremålen man hittade i centrala Karlstad var just fimpar. Efter förbudet med rökning på uteserveringar har kommunen sett en ökning av fimpar vid till exempel serveringar och allmänna entréer.

- Vi har försökt skaffa askmöjlighet på de flesta av våra papperskorgar samt möblerat om så att de hamnar där folk samlas. Problemet med fimpar är att de är små, lätta att missa och på vissa ställen väldigt många. De lägger sig i mellan gatsten och är svåra att få upp både manuellt och för sopmaskin. Så vi vill uppmana rökarna att fimpa i en fickaskkopp eller ta med sig fimparna i det egna cigarettpaket tills de hittar en plats att slänga dem på, säger Emma Lindström, gatuingenjör på kommunen som ansvarar för städningen i centrum.

Farligt för miljön

Cigarrettfiltret består till stor del av en slags plast, cellulosaacetat, som precis som annan plast blir till mikroplast om den hamnar i miljön. De tar hundra år att bryta ner om det ens sker då. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor, ämnen som även är farliga för naturen.

- Fimparna innehåller bland annat kadmium som även finns i batterier. Studier visar att lakvatten från fimpar är akut giftiga för fiskar så det är inte bra om de följer med regnvattnet i gatubrunnarna eftersom det vattnet inte renas utan leds oftast rakt ut i våra vattendrag och sjöar, säger Sofia Hallerbäck, vattenstrateg på miljöförvaltningen.

Var med när klistermärkena sätts ut

Karlstads kommun har köpt in 30 klistermärken som kommer att sättas på brunnslock i centrala Karlstad. De kommer att monteras på måndagsmorgonen. Den sista monteras vid en pressträff kl 9.30. Då deltar Emma Lindström och Sofia Hallerbäck om media vill vara med.

Dag: Måndag 1 juni

Tid: Kl 9.30

Plats: Korsningen Kungsgatan/Västra Torggatan

Välkommen!

För mer information kontakta:

Emma Lindström, gatuingenjör, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 65 12

Sofia Hallerbäck, vattenstrateg, miljöförvaltningen, tfn 054-540 46 79

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 66) 

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.