Gå direkt till innehåll
Bild från tidigare års skräpplockning
Bild från tidigare års skräpplockning

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Både skolor och allmänhet plockar skräp i Karlstad

Nu pågår de nationella skräpplockardagarna. Då vill Karlstads kommun att alla hjälps åt att städa upp i kommunen. Karlstadsborna kan vinna choklad om de använder #skräpfrittkarlstad i sociala medier och 34 skolor plockar skräp som en del i undervisningen. På tisdag är media välkomna att följa med när Skåre förskola plockar i sitt närområde.

Skräpplockardagarna arrangeras av Håll Sverige Rent i samverkan med Sveriges kommuner. Syftet är att skapa medvetenhet kring nedskräpning främst hos barn och unga. Karlstads kommun har deltagit under många år och i år är 34 grupper i kommunen (skolor och förskolor) anmälda till skräpplockardagarna. Det handlar om 5216 barn och 631 vuxna.

Följ med förskolebarn som plockar skräp

En av grupperna som deltar i år är Skåre förkola. De kommer att plocka skräp på tisdag och media är välkomna att följa med.

- Vi i personalen kommer att klä ut oss till karaktärer och skräpa ner. Sen ska barnen få berätta hur man egentligen ska göra, berättar Jenny Lernman, barnskötare på avdelningen Villa Villekulla på Skåre förskola.

Datum: Tisdag 28 april

Tid: kl 10.00

Plats: Karlsgrundsvägen 1, Karlstad

Skräpplockande Karlstadsbor kan vinna choklad

Karlstads kommun vill att alla ska vara med och plocka skräp och kommer därför att lotta ut choklad till alla privatpersoner som plockar skräp och lägger ut bilder på Facebook eller Instagram med hashtaggen #skräpfrittkarlstad.

- Vi hoppas att de som lägger upp bilderna kan inspirera sina nära och kära att göra samma sak. Tillsammans kan vi verkligen göra skillnad, säger miljösamordnare Jenny Sundén som är en av initiativtagarna.

För att vara med i utlottningen av chokladen måste bilderna har lagts upp innan 31 maj. Hashtaggar för alla kommunens större tätorter funkar. #skräpfrittväse #skräpfrittmolkom #skräpfrittvålberg #skräpfrittedsvalla #skräpfrittskattkärr #skräpfrittkarlstad

Alla deltagare måste ha en öppen profil på Facebook eller Instagram för att kommunen ska kunna hitta bilderna. Om man inte har det men vill delta ändå går det bra att skicka sin skräpplockarbild med e-post till miljoforvaltningen@karlstad.se.

För mer information kontakta:

Om skräpplockardagarna i allmänhet och möjligheten att vinna choklad:

Jenny Sundén, miljösamordnare, miljöförvaltningen, tfn 054-540 46 76

Erik Lisshammar, koordinator, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 66 06

Om förskolans skräpplockning:

Jenny Lernman, barnskötare Skåre förskola, 054-540 35 33

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg för miljöförvaltningen och teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.