Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan:  Årets vinnare av klimatpriset

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Årets vinnare av klimatpriset

HSB Värmland är pristagare av Karlstads kommuns klimatpris 2018! Priset på 30 000 kronor delas ut för att uppmärksamma innovativa lösningar som minskar klimatpåverkan. HSB Värmland får priset för att ha tagit initiativet till ett energiavtal som både har lett till stora energieffektiviseringar och sänkta energikostnader för sina medlemmar.

För fjärde året i rad delar miljönämnden i Karlstads kommun ut ett klimatpris. Priset finansieras av pengar från kommunens klimatkonto, dit pengar sätts in för att kompensera utsläppen från våra tjänsteresor med flyg och bil. Klimatpriset har skapats för att uppmuntra och uppmärksamma en eller flera aktörer i Karlstad som gjort något extra bra för klimatet.

Priset kommer att delas ut under med kommunfullmäktiges sammanträde den 22 november. Vi önskar media varmt välkomna till prisutdelningen. Torbjörn Nilsson (MP), ordförande i miljönämnden, kommer att vara på plats och dela ut priset. Från HSB Värmland kommer Annette Björkman, VD, Erik Stjärnborg, avdelningschef energi, och Per Wikstrand, förvaltningschef för teknisk förvaltning närvara.

När: 22 november klockan 18.00
Var: Sessionssalen, bibliotekshuset

Bidragit till stora energieffektiviseringar

Miljönämndens motivering vinnare av klimatpriset:
Att ställa om till en fossilfri och klimatsmart värld kräver tekniska lösningar, men också innovation inom affärsmodeller och tjänster. HSB Värmlands energiavtal lanserades först i Karlstad men har sedan spridit sig landet över och bidragit till mycket stora energieffektiviseringar. Med sitt nytänkande har de därmed bidragit till att inte bara sänka energikostnaderna för sina medlemmar, utan också till att bekämpa klimatförändringarna.

- Det betyder väldigt mycket för oss att få det här priset. Det är en bekräftelse på vårt miljöengagemang och att det jobb vi utför har en mening och större betydelse. 2009 gick startskottet för arbetet med energiavtalen. Det har varit väldigt lyckat och omtyckt av de kunder som valt att hoppa på det. De senaste fem åren har avtalet fått spridning nationellt och de sista två till tre åren har det fått rejäl spridning. Vi har sänkt energiförbrukningen och sänkt kostnaden för våra kunder. Vi har gjort dubbel nytta. Vi är väldigt tacksamma för våra engagerade medarbetare och även för våra kunder som har valt avtalet, säger Per Wikstrand, förvaltningschef på tekniska förvaltningen på HSB Värmland.

En miljösmart kommun

Klimatpriset är ett sätt för kommunen att lyfta klimatsmarta initiativ. Vi sätter miljöfrågorna högt på agendan och arbetar för att skapa ett bra liv för alla som bor och vistas här. Det är precis vad en miljösmart kommun handlar om. Tillsammans med alla som bor i Karlstad jobbar vi med att skapa en miljösmart och hållbar kommun.

- Att hejda klimatförändringen är en av vår tids viktigaste utmaningar. Karlstads kommun försöker bidra till detta på många sätt, både genom att göra kommunens egna verksamheter mer klimatsmarta och genom att påverka andra. Genom klimatpriset vill vi uppmuntra kreativa initiativ som bidrar till att minskar klimatpåverkan, säger Torbjörn Nilsson, ordförande i miljönämnden.

Läs mer om klimatpriset på karlstad.se/klimatpris

För mer information kontakta:

Torbjörn Nilsson, ordförande miljönämnden, 070–001 85 37

Henric Barkman, miljöstrateg på miljöförvaltningen, 070–001 07 36

Per Wikstrand, förvaltningschef för teknisk förvaltningen på HSB Värmland, 070–819 20 20

Sofia Carlson, kommunikatör på miljöförvaltningen, 054–540 66 32

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.