Gå direkt till innehåll
Konstverket "Imorgon" sett från ovan. Bild: Karlstads kommun.
Konstverket "Imorgon" sett från ovan. Bild: Karlstads kommun.

Pressmeddelande -

Premiär för nya mötesplatsen Våxnäs torg

Våxnäs nya torg som länkar samman centrum med nya Fredricelund är så gott som klart. Under torsdagen var det invigning med fokus på konst.

En plats att mötas, umgås och ha trevligt. Det fick både deltagare och besökare uppleva under eftermiddagen.

- Det här blir ett startskott för Våxnäs utveckling framåt, ett efterlängtat lyft för hela området. Torget knyter ihop centrum med nya Fredricelund på ett riktigt trevligt sätt, säger Erik Nilsson (KD).

Ett torg för alla

Våxnäs torg är utformat för att unga som gamla ska kunna vistas där samtidigt. Ur den fiskbensmönstrade betongstenen reser sig öar av växtlighet och belysningen är designad för att skapa en mysig och ombonad känsla, utan att göra avkall på känslan av trygghet.

- Det här blir en öppen och trygg mötesplats för alla Våxnäsbor. En viktig satsning som tillsammans med flera andra trygghetsskapande åtgärder som Ungdomar för trygghet, ordningsvakter, ny skola och satsningar på idrott och kultur ska öka trivseln och tryggheten på Våxnäs, säger Niklas Wikström (L).

Torget har en aktivitetszon med scen för spontana uppträdanden och betongkullar som passar bra att köra kickbike på. Det finns ett större långbord med inbyggda spelplaner för schack, Othello och Fia med knuff.

Målade sittmoduler och dansk konst

Det är också ett torg med flera inslag av konst. Elever på Fredricelundsskolan har tillsammans med ungdomsverksamheten Tillsammans i Karlstad målat ett antal sittmoduler som är utplacerade på torgets hängytor.

Dagen bjöd även på invigning av ett av två konstverk i tegel av den danska konstnärsgruppen A Kassen. Verken består av orden ”NU” och ”IMORGON” och det är det sistnämnda som är placerat på torget. Det andra verket är placerat på Fredricelunds nya skolgård. Konstverken ska symbolisera barns lärande och framtidsanda. Så mycket som möjligt av teglet har återbrukats från gamla Fredricelundsskolan.

Orden är oläsliga när man står bredvid konstverken och de blir istället en labyrint som man kan gå på upptäcksfärd i, utforska och leka med. På samma sätt som barn och unga lär sig att navigera i språket under skolgången.

- Ett riktigt unikt konstverk som lockar till lek och nyfikenhet. Det fångar begreppen ”Nu” och ”Imorgon”, som även de mindre barnen kan relatera till och förstå, där imorgon står för framtiden som barnen är en så viktig del av, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Johanna Larsson (M).

Nu återstår vissa avslutande arbeten på torget som kommer att färdigställas inom kort.

För mer information kontakta:

Erik Nilsson (KD), kommunalråd, 054-540 12 77

Niklas Wikström (L), kommunalråd, 054-540 12 82

Johanna Larsson (M), ordförande i kultur – och fritidsnämnden, 054-540 29 31

Mathilda Rusman, projektledare, 054-540 50 24

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.