Gå direkt till innehåll
Poängjakt i Karlstad ska få barn att cykla till skolan

Pressmeddelande -

Poängjakt i Karlstad ska få barn att cykla till skolan

På onsdag är det dags för andra upplagan av Karlstads kommuns utmaning för att få fler barn att cykla till skolan. Förra året deltog cirka 1000 barn och i år hoppas kommunen på ännu fler. Nytt för i år är att hela skolklasser kan delta.

Utmaningen går ut på att elever i förskoleklass upp till årskurs sex ska samla poäng genom att till exempel cykla istället för att bli skjutsade med bil till skolan. Utmaningen pågår under hela september månad och deltagarna är med i utlottning av fina priser.

Med kampanjen Gå och cykla till skolan vill Karlstads kommun få fler att välja mer hälsosamma och miljösmarta färdsätt än bilen. Det är en del av det större projektet Min skolväg. Inom projektet Min skolväg arbetar kommunen med att underlätta för barn att gå och cykla till skolan både genom fysiska åtgärder i trafikmiljöerna runt skolor och genom att uppmuntra till nya vanor.

Satsning som får effekter på många plan

Syftet med utmaningen Gå och cykla till skolan är bättre hälsa för barnen, mindre utsläpp och säkrare trafikmiljöer vid skolorna. Något som alla tjänar på i längden.

- En så enkel sak som att ta cykeln till skolan istället för att bli skjutsad kan få stora effekter framförallt för barnen själva och trafikmiljön kring våra skolor. Barn som cyklar presterar bättre i skolan, de kan skapa vanor för en aktiv livsstil som fortsätter in i vuxenlivet, det minskar bilberoendet och minskar utsläppen, förklarar miljösamordnare Mikael Haster som ansvarar för kampanjen.

Alla får vara med

Under förra veckan fick vårdnadshavare till cirka 3 375 elever i förskolan upp till årskurs sex på 13 olika skolor i Karlstad ett brev hem om kampanjen. De fick även ett poängkort som barnen själva kan fylla i för att hålla reda på hur många poäng de samlar ihop. Men alla barn i årskurs F-6 är välkomna att delta.

- Vi har skickat brev till vårdnadshavare som har barn i de skolor som redan deltar i projektet Min skolväg men vill gärna att fler är med. Poängkortet finns på karlstad.se/cyklatillskolan så alla som har barn i F-6 kan ladda ner sitt eget poängkort, säger Mikael Haster.

Skolklasser kan delta

Nytt för i år är att hela skolklasser kan delta.

- Förra året fick vi flera frågor från lärare som vill kunna genomföra utmaningen med sin klass. Därför har vi nu skapat en ny tävlingskategori för skolklasser. De klasser som kommer upp i en viss andel cykeldagar per elev är med i utlottning av tårta och besök från Fritidsbanken för en rolig dag där man får testa massa olika sporter och utrustning, säger Mikael Haster.

Poängkort anpassade för klasser finns att hämta i Samhällsbyggnadshuset eller kan laddas ner från karlstad.se/cyklatillskolan

För mer information kontakta

Mikael Haster, miljösamordnare miljöförvaltningen, tfn 054-540 46 92

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg, tfn 054-540 68 66)

Om kampanjen Gå och cykla till skolan

Utmaningen Gå och cykla till skolan pågår 1–30 september och barnen samlar poäng genom att gå eller cykla till och från skolan. Även skateboard, kickboard och inlines räknas. Det finns en tävlingskategori för individer och en för klasser. Alla barn som tävlar individuellt och som samlar ihop minst 20 poäng (max två poäng per dag) är med i en utlottning av cykellampor och reflex. Alla som samlar ihop minst 30 poäng är med i utlottning av ett presentkort på 3000 kr på Solsta cykel och presentkort till Sundstabadet som räcker till två barn och två vuxna. I klasstävlingen kan man få en poäng per dag och elev. Alla klasser som samlar ihop minst 10 poäng i medelpoäng (total poäng delat på antalet elever i klassen) är med i en utlottning av tårta och ett besök av Fritidsbanken.

Mer information finns på https://karlstad.se/cyklatillskolan

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.