Gå direkt till innehåll
Varje gul papperskorg har ett budskap om varför man ska slänga skräpet i papperskorgen och en bokstav.
Varje gul papperskorg har ett budskap om varför man ska slänga skräpet i papperskorgen och en bokstav.

Pressmeddelande -

Papperskorgstävling för att minska nedskräpningen

Förra våren var det premiär för Karlstads kommuns första ”skräpbokstavstävling”. Idag lanserar kommunen uppföljaren med ny tävling och nya bokstäver. 15 papperskorgar på Kronoparken har stripats gula och varje papperskorg har en bokstav. Tillsammans bildar bokstäverna en fras och den som listar ut vilken kan vinna fina priser.

Skräpbokstavstävlingen är en del i Karlstads kommuns satsning för att minska nedskräpningen i kommunen. Förutom denna tävling pågår även de så kallade skräpplockardagarna i samarbete med stiftelsen Håll Sverige Rent där förskolor och skolor plockar skräp i sitt närområde. Båda dessa aktiviteter syftar till att lära allmänheten, men främst barn, om vikten av att inte skräpa ner.

Nya skräpbokstäver

De 15 gula papperskorgarna från förra året sitter kvar på Kronoparken men har i dagarna uppdaterats med nya bokstäver. Tävlingen går ut på att hitta papperskorgarna och bokstäverna och lista ut vilken fras de bildar.

- Vi vill göra något annorlunda för att folk ska få upp ögonen för hur många papperskorgar det faktiskt finns och samtidigt erbjuda en liten rolig aktivitet, berättar Nathalie Ekberg, koordinator på teknik- och fastighetsförvaltningen och Karlstads representant i det nationella arbetet med skräpplockardagarna.

Alla kan delta

Det går att delta i tävlingen både som individ och som grupp. Tävlar man på egen hand kan man vinna säsongskort på Parkbadet Kronan medan grupper kan vinna ett tårtkalas och ett besök på Fritidsbanken där man kan prova valfri sportutrustning.

- Den här tävlingen passar både gammal som ung. Vi hoppas att både skolklasser och kompisgäng med pensionärer passar på att vara med och kanske plockar upp lite skräp när de ändå är ute. Vi måste alla hjälpas åt att hålla Karlstad rent, säger Nathalie Ekberg.

15 skäl till att använda papperskorgarna

På varje papperskorg finns olika budskap om varför man ska använda papperskorgen istället för att slänga skräp på marken.

- Vi vill ge lite uppmuntran till de som redan slänger skräpet rätt och kanske väcka några tankar hos de som slarvar ibland, säger Anna Sundell, miljösamordnare på miljöförvaltningen.

Sista dag att registrera sitt svar inför årets tävling är 31 maj. Därefter kommer kommunen att kontakta vinnarna. Läs mer på https://karlstad.se/skrapbokstaver

För mer information kontakta:

Nathalie Ekberg, koordinator teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 40 07

Anna Sundell, miljösamordnare miljöförvaltningen. 054-540 46 85

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 96 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.