Gå direkt till innehåll
Bild från när papperskorgarna kläddes om. Onsdag 14 april placeras de ut på Kronoparken.
Bild från när papperskorgarna kläddes om. Onsdag 14 april placeras de ut på Kronoparken.

Pressmeddelande -

Papperskorgstävling för att minska nedskräpningen

Imorgon onsdag förvandlar Karlstads kommun 15 papperskorgar på Kronoparken för att uppmuntra Karlstadsborna till att inte skräpa ner. Papperskorgarna blir gula och har alla en egen bokstav. Hittar man alla ”skräpbokstäver” kan man vara med och tävla om fina priser.

- Vi vill göra något annorlunda för att folk ska få upp ögonen för hur många papperskorgar det faktiskt finns och samtidigt erbjuda en liten rolig aktivitet, berättar Erik Lisshammar, koordinator på teknik- och fastighetsförvaltningen och kommunens representant i det nationella arbetet med skräpplockardagarna.

Att papperskorgarna hamnar på Kronoparken beror på att det är stadsdelen med störst befolkning i Karlstad och att kommunen upplever lite problem med nedskräpning där.

15 skäl till att använda papperskorgarna

På varje papperskorg finns olika budskap om varför man ska använda papperskorgen istället för att slänga skräp på marken.

- Vi vill ge lite uppmuntran till de som redan slänger skräpet rätt och kanske väcka några tankar hos de som slarvar ibland, säger Anna Sundell, miljösamordnare på miljöförvaltningen.

Nya vinnare dras varje år

Från och med torsdag 15 april startar tävlingen med skräpbokstäverna. Både skolklasser, föreningar och privatpersoner kan vara med och tävla. Tävlingstalong med karta finns att hämta på Kronoparkens bibliotek i Kronoteket men det går att delta även utan talongen.

- Folieringen kommer att hålla i några år så varje vår kommer vi att dra nya vinnare så länge papperskorgarna håller sig fina. Det blir en del i det arbete vi redan gör med skräpplockardagarna, säger Erik Lisshammar.

Skräpplockardagarna är nationell satsning som arrangeras av stiftelsen Håll Sverige rent. Den går ut på att skolor och allmänheten i stort plockar skräp i sitt närområde.

Om monteringen

Nu har 15 befintliga papperskorgar på Kronoparken klätts om genom att de folieras med plastfilm. Arbetet med att placeras ut papperskorgarna kommer att ske den 14 april från kl 9.30. Arbetet beräknas ta runt fyra timmar ifall media vill vara med och ta bilder. Ring Håkan Bro när ni vill komma för att se var de arbetar just då.

För mer information kontakta:

Erik Lisshammar, koordinator teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 66 06

Anna Sundell, miljösamordnare miljöförvaltningen. 0504-540 46 85

Annica Granlund, kommunikationsstrateg teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 66

Håkan Broo, anläggningsarbetare teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 66 40

Läs mer på https://karlstad.se/skrapbokstaver

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.