Gå direkt till innehåll
Ordmoln över alla inkomna namnförslag. Nu ska vinnaren utses.
Ordmoln över alla inkomna namnförslag. Nu ska vinnaren utses.

Pressmeddelande -

Omröstning av namn till Karlstads robotgräsklippare

Robocut, Kalle klippare, Sol-Britt, Lusten 1. Det är några av de cirka 400 namnförslag som kom in när Karlstads kommun frågade på sin Facebooksida vad de nyinköpta robotgräsklipparna skulle heta. Idag börjar en omröstning för att utse de vinnande namnen.

Elva kategorier

Av de 400 förslagen har Karlstads kommun trattat ner antalet till 121 stycken fördelat på elva kategorier. Det handlar bland annat om vanliga namn på kor, namn som anspelar på stadsdelar eller Värmlands orter, namn som hänvisar till solen, att gräsklipparna är eldrivna eller fyndiga namn på robotar.

- Vi har fått in så många roliga namn så det känns självklart att även ta hjälp att utse de bästa. Det skulle inte bli ett lätt val annars, säger Annica Granlund, kommunikationsstrateg på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Alla kom inte med

- Att döpa robotgräsklipparna är mest en rolig grej så vi vill inte få en för långdragen process. Därför har vi sorterat bort alla förslag på kändisar, levande personer och litterära karaktärer. För att använda sådana namn behöver vi ha tillstånd och det skulle ta för lång tid att få fram. Det är synd för ett av mina favoritförslag var Benjamin Ingräso, säger Annica Granlund.

Omröstning under midsommar

En enkät med de olika namnförslagen läggs ut på Karlstads kommuns Facebooksida idag kl 13.30. Där kan vem som helst ge sin röst och efter midsommar kommer kommunen att avslöja vilka förslag som fick flest röster. Dessa namn kommer sedan att klistras på robotgräsklipparna och på respektive lucka där robotarna förvaras nattetid.

Enkät för omröstning

Kategorier av namn som ingår i omröstningen

  1. Vanliga namn på kor, tex Beda, Rosa, Maja
  2. Namn som innehåller ordet "el" eftersom klipparna är eldrivna, tex Elias, Ellen
  3. Namn som anspelar på siffror upp till 11 eftersom det är 11 robotgräsklippare, tex Envis, Tvåvis
  4. Namn som anspelar på stadsdelar i Karlstad, tex Lorens, Klara
  5. Namn som anspelar på värmländska orter, tex Filip, Sune
  6. Namn med koppling till sol, tex Solbritt, Solveig
  7. Namn på gudar i fornnordisk mytologi, tex Freya, Heimdal
  8. Namn som anspelar på att klippa gräs, tex Klippkalle, FriSören
  9. Namn på fårsorter, tex Merino, Rya
  10. Namn efter Lustenbåtarna, tex Lusten 1, Lusten 2
  11. Namn som anspelar på robot, tex Robert, Robocut

Om robotgräsklipparna

Karlstads kommun köpte i slutet av maj in 11 robotgräsklippare. Varje dag klipper de ett 50-tal ytor runt om i kommunen. Faller försöket väl ut kan kommunen skaffa fler robotgräsklippare.

- Vi har som mål att bli fossilfria så vi försöker att hitta alternativ till de stora åkgräsklipparna. Förutom minskade utsläpp innebär robotgräsklipparna att vi kan lägga tid på annat och att det dessutom blir tystare i stan, säger Anna Mossberg, enhetschef på parkenheten i Karlstads kommun.

Pressmeddelande från Karlstads kommun 1 juni om robotgräsklipparna 

För mer information kontakta

Annica Granlund, kommunikationsstrateg på teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 66

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.