Gå direkt till innehåll
Ökat samarbete krävs för att minska segregation

Pressmeddelande -

Ökat samarbete krävs för att minska segregation

Att minska och motverka segregation är viktigt. Tillsammans med Folkbildarna i Värmland har Karlstads kommun i ett projekt kartlagt den socioekonomiska segregationen och tagit fram idéer som kan utveckla arbetet mot segregation.

Karlstads kommun, civilsamhället och andra aktörer arbetar redan idag framgångsrikt för att motverka segregation och utanförskap, men mer måste göras. Kartläggningen, som finansierats med stöd av delegationen mot segregation, visar bland annat att det finns tydliga och bestående skillnader i exempelvis utbildningsnivå, långtidsarbetslöshet och ohälsa.

-Kartläggningen av segregationen är ett bra utgångsläge för fortsatt arbete inom kommunen, mellan våra samarbetsparter och tillsammans med våra medborgare, säger Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Karlstadsbor har hjälpt till

Förutom det aktuella läget har projektet med hjälp av medborgare och medarbetare även synliggjort olika behov samt tagit fram idéer som stärker arbetet mot segregation i kommunen.

-Kartläggningen och idéerna som kommit fram understryker vikten av att arbeta tillsammans. Vi samarbetar mycket redan idag men frågornas bredd och komplexitet kräver också samarbete mellan olika kunskapsområden. Så väl inom kommunen som mellan myndigheter och aktörer i civilsamhället, säger Oskar Eriksson, projektledare.

Viktigt underlag för framtiden

Projektresultatet med idéer och åtgärdsförslag lämnas nu över och görs tillgängligt för andra intresserade aktörer som är verksamma i kommunen.

- Projektet har på olika nivåer bidragit till nya kontakter och resultatet kommer vara ett viktigt underlag inför framtida strategiska beslut, säger Jessica Granbom, avdelningschef avdelning för integration försörjning och arbete.

För mer information kontakta:

•Oskar Eriksson, projektledare. Telefon: 070-001 58 32.

•Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden. Telefon: 070-001 82 71.

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.