Gå direkt till innehåll
Idag var det spadtag för Orrholmens nya förskola. Politiker och barn från Orrholmens förskola planterade tillsammans. Bild: Karlstads kommun
Idag var det spadtag för Orrholmens nya förskola. Politiker och barn från Orrholmens förskola planterade tillsammans. Bild: Karlstads kommun

Pressmeddelande -

Nytt och fräscht för för framtidens små Karlstadsbor på Orrholmen

Orrholmens förskola ska få helt nya lokaler. Samtidigt utökas verksamheten med två avdelningar. Under onsdagen firades byggstarten.

Markarbetena på platsen där Orrholmens förskola ska byggas har pågått under några veckor, underlaget saneras och stärks upp inför byggstarten. På samma plats där den gamla förskolan stått ska nu en helt ny modern förskola byggas. Under onsdagen firades byggstarten med ett spadtag av den mindre sorten, nämligen i kruka. Politiker, barn och pedagoger från Orrholmens förskola planterade solrosor tillsammans och förhoppningen är att plantorna ska kunna planeras ut på den nya gården när förskolan står klar.

- När Karlstad växer och förtätas är det viktigt att vi kan erbjuda centrumnära förskoleplatser till barnfamiljer som väljer att bo centralt så det här blir ett viktigt tillskott för Karlstads centrala delar, säger teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C).

Inspiration från vatten och sjöliv

Den nya förskolan kommer att innehålla åtta avdelningar fördelat på två våningsplan och ett mottagningskök. Byggnadens totala yta blir omkring 1650 kvadratmeter. Förskolan byggs till stor del i trä, både i konstruktion och ytterpanel.

Utemiljön blir kreativt utformad i olika lekzoner med inspiration hämtad från naturen. Det ska bland annat byggas ett lekskepp i trä och små sjöbodar i trä vid en av sandytorna. Inspiration till arkitektur och utemiljön kommer från vatten och det sjönära läget.

- Det är viktigt att vi kan erbjuda barn en trygg miljö för att leka, lära och växa. Orrholmens förskola inrymmer till exempel sagokoja, pedagogiskt kök och en utemiljö med lekzoner inspirerade av det vattennära läget, allt för att ge förskolans barn goda förutsättningar för att trivas och utvecklas, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Niklas Wikström (L).

Miljö

Den nya förskolan kommer certifieras Miljöbyggnad Silver och förses med solceller på taket. I grunden används grön betong för ett minskat koldioxidutsläpp. Innan rivning av den gamla byggnaden har mycket av inredningen återbrukats.

Projektet ska vara klart under sensommaren 2023.

Kontakt

Niklas Wikström (L), 054-540 12 82

Henrik Lander (C), 054-540 12 78

Julia Alsterbo, projektledare, 054-540 67 68

(Stefanie Myrin, kommunikatör, 054-540 46 88)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.