Gå direkt till innehåll
Illustrationsbild av hur Residensparken kommer se ut.
Illustrationsbild av hur Residensparken kommer se ut.

Pressmeddelande -

Nya Residensparken tar form

Strandhäng, grönytor för spontanlek, hållbara planteringar och en ny entré. Det kommer finnas i Residensparken efter upprustningen. Nu har planerna för parkens utseende tagit form och under sommaren väntas byggnationen komma i gång så att parken kan stå klar under hösten.

I början på 2019 förstördes stora delar av Residensparken i samband med bärgningen av restaurang Båten som hade sjunkit. För att parken inte skulle vara en lerpöl under större delen av sommaren skapade kommunen en tillfällig strand med solstolar. Men nu kommer parken få en permanent upprustning.

- Det tillfälliga strandhänget var mycket uppskattat av Karlstadsborna därför har vi valt att ha kvar det. Nu blir det i mer ordnad form och med en yta intill för rullstolar och barnvagnar, säger Louise Thyberg landskapsarkitekt och projektledare för upprustningen av parken.

  Sandstranden blir lite av en hängyta med solstolar och bord med en ljusslinga över. Intill stranden blir det en stenbelagd yta med utblick över älven och Karlstads Teater där barnvagnar, rullatorer och rullstolar enklare kan ta sig fram.

  Här möts det nya och det gamla

  Det blir en ny entré till parken i korsningen Älvgatan/Järnvägsgatan och där kommer en halvmåneformad gångbana löpa ner mot älvkanten. Det halvmåneformade promenadstråket har tidigare funnits i parken och återskapas nu. Intill gångbanan kommer det finnas grönytor för spontanlek och picknickar.

  - Residensparken är en central plats i Karlstad med en vacker vy över älvrummet som vi vill ta vara på. Här skapar vi en modern mötesplats med spår av Karlstads historia där både besökare och Karlstadsbor kan umgås och trivas, säger Erik Nilsson (KD), kommunalråd.

   Parken kantas av mycket planteringar och belysning för att skapa en trygg och trivsam miljö. I stället för sommarplanteringar som byts ut varje år kommer parken få perenna växter.

   - Genom de perenna planteringarna får vi en mer hållbar växtlighet som även gynnar våra pollinatörer som fjärilar och bin, säger Louise Thyberg landskapsarkitekt.

   Det kommer även finnas plats för mindre cafévagnar eller glasstånd som kan vilja stå vid parken under högsäsong. För att blommor och växter ska hinna rota sig innan kylan påbörjas upprustningen under sommaren och parken förväntas stå klar till hösten.

   För mer information kontakta:

   Erik Nilsson (KD), kommunalråd 054 -540 12 77

   Louise Thyberg, landskapsarkitekt och projektledare 054-540 18 27

   (Lisa Hygge, kommunikationsstrateg 070 001 06 62)


   Ämnen

   Taggar

   Regioner

   Relaterat material