Gå direkt till innehåll
Nya regler för elsparkcykel från 1 september. Bild: Shutterstock.com
Nya regler för elsparkcykel från 1 september. Bild: Shutterstock.com

Pressmeddelande -

Nya regler för elsparkcykel från 1 september

Regeringen har beslutat att elsparkcyklar inte längre ska kunna parkera på gång- och cykelbanor, annat än vid cykelställ eller annan uppställningsplats. Det blir även körförbud för elsparkcykel på gångbanor. De nya reglerna börjar gälla den 1 september 2022.

Från och med 1 september är det parkeringsförbud för elsparkcyklar på gång- och cyklebanor och de måste istället parkeras på en särskild uppställningsplats eller i ett cykelställ. Beslutet innebär att kommunen och polisen får en större möjlighet att flytta felparkerade elsparkcyklar.

Huvudregeln är att fordonen ska flyttas till en särskild uppställningsplats, men även kortare förflyttningar av cyklarna kan tillämpas. Det är elsparkcykelföretagen som ska betala kostnaden för flytten.

- Vi ser positivt på den här lagändringen som kommer göra det lättare för oss som kommun att styra upp parkeringsproblem kopplat till elsparkcyklar, säger Henrik Lander (C).

Körförbud på gångbanor

Den 1 september träder en annan ny lag i kraft, körförbud för elsparkcykel på gångbanor. Att elsparkcyklar kör för fort på gångbanor är ett stort problem i hela landet, så även i Karlstad. Den nya lagen ska förbättra framkomligheten och säkerheten för alla som går på gångbanor. Samma regler kommer alltså att gälla för elsparkcykel som för cykel, elcykel och andra icke självbalanserade eldrivna cyklar utan tramp- och vevanordning. Den som bryter mot den nya lagen riskerar böter.

Kontakt

Henrik Lander (C) ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, 054-540 12 78

Elin Nordenborg Hård, trafikingenjör, 054-540 67 15

(Stefanie Myrin, kommunikationsstrateg, 054-540 46 88)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.