Gå direkt till innehåll
Nya Orrholmsskolan invigd under soliga förhållanden

Pressmeddelande -

Nya Orrholmsskolan invigd under soliga förhållanden

Sensommarsolen visade sig på sitt bästa humör och så gjorde även 320 förväntansfulla elever tillsammans med skolpersonal, rektor, politiker och en drös medverkande gäster när det var dags att inviga nya Orrholmsskolan efter två års byggnation.

Gamla Orrholmsskolan har rivits och ersatts med en ny, större skola som ska möta behovet av grundskoleplatser i stadsdelarna Orrholmen och Viken. Skolan går från att rymma 150 till cirka 640 platser för elever i årskurs F-6, med sina tre våningar och cirka 8125 kvadratmeter. Intill skolan har en fristående fullstor idrottshall byggts som förutom aktivitet under skoldagen kan användas av föreningslivet under kvällar och helger. Skolan får också ett nytt tillagningskök för 1000 portioner.

– Jättekul att äntligen få inviga nya Orrholmsskolan! Och väldigt trevligt att få dela den här dagen med alla elever, lärare och personal, som tillsammans kommer att göra skolan till en fantastisk plats att både plugga och jobba på. Stort grattis till er alla och jag hoppas verkligen att ni ska trivas på er nya skola, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Återbrukat och miljövänligt

Orrholmsskolan är en i raden av nya skolor i kommunen som lagt stor vikt vid återbrukat material. Här har drygt 50% av möblerna återbrukats från Vallargärdets skola och Skogsbackeskolan. Det har också inhandlats en hel del begagnade möbler.

Byggnaden är av klimatsmarta materialval och certifierad enligt miljösystemet Miljöbyggnad, nivå Silver. Både utvändigt och invändigt har det målats i behagliga, varma och lekfulla kulörer för att skapa en trygg miljö för eleverna. Olika materialval som synligt trä, textilmattor och akustikpaneler har använts för att skapa lugna och tysta lokaler.

–Vi har verkligen fått en skola att vara stolta över. Det är både ett lyft för Orrholmen som stadsdel och för elever och personal som fått en modern, trygg arbetsmiljö med en mängd ny digital utrustning som kommer att bidra till en mer flexibel utbildning, säger David Johansson, rektor på Orrholmsskolan och Vallargärdets skola.

Eleverna har fått tycka till

Utemiljön har skapats i samråd med skolan där elever och pedagoger fått tycka till om vad de önskade skulle finnas på en skolgård, vilket la grunden för hur utemiljön sedan utformades. Eleverna fick beskriva vad de önskade kunna göra på gården, som exempelvis spela fotboll, basket, gunga och klättra. Projektgruppen fick i sin tur fick tolka för att få med så mycket som möjligt. I stort sett kunde mycket av det eleverna önskade sig tillgodoses.

Eleverna Thiron, Zoe, Isabelle och Martin går i årskurs 4 på Orrholmsskolan och är nöjda med utfallet:

–Det bästa med skolan är vår nya gunga som vi kallar för ormen - den kan man gunga många på. Vi tycker också om att skolan är så stor och modern, vi kan göra mycket fler saker nu.

Under fredagen inleddes invigningen med sång från årskurs 4 från Orrholmsskolan samt årskurs 3 från Vallargärdets skola och avslutades med bandklippning med elever från båda skolorna – för det är inte bara Orrholmsskolans elever som ska vistas i de nya lokalerna framöver. Under tiden Vallargärdets skola byggs om de kommande åren ska deras 150 elever tillfälligt flytta in på Orrholmsskolan.

För mer information, kontakta:

David Johansson, rektor Orrholmsskolan och Vallargärdets skola, 070-001 61 72
Amanda Karlsson, kommunikatör, barn- och ungdomsförvaltningen, 072-710 77 92

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.