Gå direkt till innehåll
Nya cykelfält på Tingvallabron och Brogatan

Pressmeddelande -

Nya cykelfält på Tingvallabron och Brogatan

Nu blir det enklare och säkrare att cykla på Tingvallabron och Brogatan. Under vecka 26 börjar kommunen måla cykelfält i gatan.

Ett cykelfält målas på körbanan och är en del av vägen som är till för cyklister och den som kör moped klass 2. Cykelfälten lämpar sig för vuxna med höga krav på framkomlighet, vilket kommunen tror att många cyklande Karlstadsbor är. Nu får cyklister en egen bana och trottoaren får vara en plats för gående.

- Cykelfält är ett trafiksäkert och framkomligt alternativ eftersom vi inte har möjligt att bygga en vanlig cykelbana på bron, men ändå vill göra något för cyklisterna, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Trottoaren är för gående

Tingvallabron har endast plats för trottoar på grund av brons bredd och där är det inte tillåtet att cykla. Cyklister som ska ta sig över älven hänvisas därför till körbanan eller till att välja Sandgrundsbron om man hellre vill välja en gång- och cykelbana. De nya cykelfälten ska förhoppningsvis bli en positiv förbättring för cyklister och även gående.

Knyter ihop befintliga cykelstråk

De nya cykelfälten går från cirkulationsplatsen vid Östra Torggatan/N Strandgatan över Tingvallabron och till Brogatan/Ringervägen för att knyta ihop de cykelstråk där man idag cyklar i blandtrafik och på trottoaren.

Begränsad framkomlighet under arbetet

Planen är att fälten ska målas under vecka 26, i samband med beläggningarbeten på samma plats. Framkomligheten kan bli något begränsad under tiden.

- Vi fångade upp möjligheten att göra detta i samband med beläggningsarbetet på bron. Det är en relativt liten insats som vi tror kan göra skillnad, säger Petter Tågerud, trafikingenjör i Karlstads kommun.

Sedan tidigare finns det cykelfält även i Haga och på Älvgatan.

För mer information kontakta:

Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, 054-540 12 78

Petter Tågerud, trafikhandläggare, 054-540 57 79

(Stefanie Myrin, kommunikatör, 054-540 46 88

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.