Gå direkt till innehåll
Ny hösttermin – vad gäller kring covid-19 i våra förskolor och grundskolor

Pressmeddelande -

Ny hösttermin – vad gäller kring covid-19 i våra förskolor och grundskolor

På måndag välkomnar vi våra grundskoleelever tillbaka till skolan igen efter ett långt sommarlov. Våra förskolor kommer också under nästa vecka att fyllas på med fler barn igen. 

När skolstarten äger rum nästa vecka är alla förskolor och skolor öppna som vanligt. Alla friska barn är välkomna. Elevhälsan är förstärkt och eleverna på högstadiet har något utökat schema. Detta för att få möjlighet att ta igen sådant de eventuellt gått miste om under förra läsåret.

Vaccineringen mot covid-19 har kommit långt men det är fortsatt viktigt att vi följer de riktlinjer som finns.

- Under våren och resterande pandemitid har vi noga följt antalet smittade i våra verksamheter för att kunna göra åtgärder utifrån hur läget ser ut. Vår utgångspunkt kommer att vara som tidigare att undervisningen sker på plats i våra skolor men att möjlighet till distans finns i de fall situationen kräver det, säger Niklas Wikström, barn- och ungdomsnämndens ordförande.

Inom verksamheten finns det som krävs för att hantera eventuell smitta, vi har det lagstöd som krävs, vi har rutiner och teknik samt vanan att hantera distansundervisning. Personal och elever har i många fall redan deltagit i distansundervisningen och är förberedda om ett sådant beslut skulle behöva fattas.

Precis som tidigare ska alla som har symtom stanna hemma och barn från och med förskoleklass lämna prov vid symtom. Barnet ska stanna hemma och inte träffa andra i väntan på provsvar. Barn under 6 år behöver oftast inte lämna prov.

- Det är samma regler och restriktioner som gäller nu som tidigare. Vi tror att det är viktigt att påminna oss om dem, tvätta händer, håll avstånd, gör test och stanna hemma vid lindriga symtom - även om du är vaccinerad. Och testa dig om du varit utsatt för smitta trots att du inte har symptom, säger Maria Kjällström, skoldirektör i Karlstads kommun.

Nytt inför årets skolstart är att provtagning av symptomfria närkontakter från 13 års ålder kan ske snabbare då det på högstadieskolorna kommer att finnas test-kit. Det är samma typ av test som tidigare krävt tidsbokning men som nu kan distribueras av skolorna efter att Smittskydd identifierat de som ska provtas.

- Alla våra barn och elever ska känna sig varmt välkomna tillbaka till sin förskola och skola och vi längtar efter att våra verksamheter ska fyllas med liv igen.

För mer information, kontakta:

Maria Kjällström, skoldirektör, barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 39 82, 070-020 85 28
Niklas Wikström, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82, 070-001 82 00
(Caroline Sörensen, kommunikationsstrateg barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 39 74, 070-020 32 95)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.