Gå direkt till innehåll
De sista arbetena pågår på Klaraborgsgatan inför att trafiken släpps på under onsdagsmorgonen.
De sista arbetena pågår på Klaraborgsgatan inför att trafiken släpps på under onsdagsmorgonen.

Pressmeddelande -

Nu öppnar hela Vikenförbindelsen för trafik

På onsdag 22 december öppnar Klaraborgsgatan för trafik från bron på Hamngatan till Viken. Därmed kommer trafiken kunna använda sig av Vikenförbindelsens färdigställda delar från Hammaröleden till Klaraborgsbron på Hamngatan.

Biltrafiken släpps på onsdag morgon kl 08.30. Trafiksignalen i Hamngatan-Klaraborgsgatan-Älvgatan kommer då blinka gult i upp till en timme på grund av omprogrammering.

- Äntligen kan vi avlasta Hamngatan genom att erbjuda ett smidigare alternativ för de som inte har ett ärende i centrum utan bara ska resa rakt igenom. Det är en efterlängtad satsning som vi nu kan börja se frukterna av, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Nytt sätt att ta sig till Drottninggatan

En förändring i gatumiljön från tidigare är att bilister inte längre kommer att kunna svänga vänster in mot Drottninggatan precis utanför Kulturskolan när man kommer från bron. De kommer istället att behöva fortsätta fram till den nya Kvarnbergscirkulationen i höjd med Ica och Pekås och sedan åka tillbaka norrut och höger in på Drottninggatan.

- På det sättet får vi ett bättre flyt i huvudriktningen längs med Klaraborgsgatan och vidare i Vikenförbindelsen. Det kommer minska köerna men innebär en liten omväg för bilisterna på cirka 400 meter. Men i vår kommer anslutningen till Drottninggatan istället kunna ske direkt från Hamngatan, säger Henrik Lander.

Näst på tur: ta hand om regnvattnet

Efter jul fortsätter arbetet i Vikenförbindelsen med att säkra området från stora skyfall. Kommunen kommer att lägga en dagvattenledning som leder bort regn- och smältvatten från Klaraborgsviadukten norrut ut till Klarälven.

- Vid stora regn har vi haft en del problem med översvämning och det bygger vi nu bort med hjälp av nya större pumpar och ledning ut till Klarälven. Det börjar vi med efter helgerna men det kommer inte påverka trafiken, säger Jan Söderberg.

Arbetet med den stora dagvattenledningen som är nedlagd från Mariebergsviken och genom Wennbergsparken fortsätter också. Den ska nu läggas i Vikengatan och läggas fram till järnvägsområdet.

Fortsätter med Hamngatan i vår

Under våren fortsätter sedan arbetet med att bygga om den västra delen av Hamngatan, det vill säga från trafikljusen vid bron vidare i riktning mot tågstationen. Här kommer kommunen att bygga om körfälten, skapa en ny nedfart till Klaraborgsparkeringen och bygga en ny cirkulationsplats vid korsningen Hamngatan/Grevgatan. Då kommer den delen av Hamngatan att stängas av och trafiken ledas om via Klaraborgsgatan.

För mer information kontakta:

Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, tfn 054-540 12 78

Jan Söderberg, projektledare för Vikenförbindelsen, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 70 81

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg på teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.