Gå direkt till innehåll
Bild från när 2018 års gran sattes upp på Stora torget i Karlstad.
Bild från när 2018 års gran sattes upp på Stora torget i Karlstad.

Pressmeddelande -

Nu kommer julgranen till Stora torget upp

På onsdag, 25 november, kommer julkänslan sprida sig i stan när Karlstads kommun reser årets julgran på Stora torget. Granen är en ädelgran och kommer från en trädgård på Råtorp. Media är välkomna att vara med när granen tas ner och sätts på plats på torget.

Karlstads kommun sätter ut julgranar på åtta platser runt om i kommunen och de ska alla vara på plats innan första advent. De flesta granarna sätts ut redan under måndagen och tisdagen men den största, till Stora torget, sätts upp på onsdag.

En tät grågrön ädelgran

Årets julgran till Stora torget hämtas från Kvistrumsgatan på Råtorp.

- Det är en tät, grågrön ädelgran som är fin på alla sidor. Trots att granen står nära gatan kan den vara lite svåråtkomlig. Men det är en klar fördel att transporten in till torget blir förhållandevis kort den här gången, säger Erik Lisshammar som är en av de ansvariga för julgransjakten.

Svårare att hitta mindre granar i år

Precis som tidigare har Karlstads kommun vänt sig till allmänheten för att hitta passande granar. Totalt kom det in 28 förslag på julgranar. Utifrån julgranstipsen har åtta granar till allmänna platser slutligen valts ut efter en granskning. Förutom på Stora torget, Hagatorget och vid Bibliotekshuset i centrala Karlstad så kommer julgranar att resas i Vålberg, Väse, Edsvalla, Molkom och Skattkärr.

- Vi fick flera bra tips men det är något färre tips än vanligt. Det har därför till en början varit svårt att finna lämpliga granar i framför allt lite mindre storlek till några av uppställningsplatserna. För ovanlighetens skull hämtas tre av julgranarna från kommunens egen mark i år, berättar Erik Lisshammar.

Hålltider

Granen till Stora torget kommer att tas ner på Råtorp vid åttatiden på onsdagsmorgonen. Den beräknas vara på plats på Stora torget någon gång runt 11.00-tiden, men det är lite osäkert och beror på hur smidigt det går med nertagningen och transporten. Media som vill närvara kan kontakta Erik Lisshammar på morgonen för mer exakt tid.

För mer information kontakta

Erik Lisshammar, koordinator teknik- och fastighetsförvaltningen

Tfn 070-329 52 89

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg, tfn 054-540 68 66)

Fakta om året utvalda granar

Uppställningsplats Hämtningsplats
Stora torget Kvistrumsgatan, Råtorp
Vålberg Kurryvägen (kommunal mark), Stodene
Stadsbiblioteket Skolgatan, Vålberg
Hagatorget Infanterigatan (kommunal mark), Sandbäcken
Väse Eriksdalsgatan, Norrstrand
Edsvalla Hedvägen (kommunal mark), Heden
Molkom Strömshall, Ulvsby
Skattkärr Dingelsundet

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.