Gå direkt till innehåll
Frida Nilsson (c), Robert Halvarsson (mp), och Amanda Green (s), invigde den nya Fritidsbanken på Våxnäs.
Frida Nilsson (c), Robert Halvarsson (mp), och Amanda Green (s), invigde den nya Fritidsbanken på Våxnäs.

Pressmeddelande -

Nu kan Karlstadsborna låna utrustning till fritidsaktiviteter även på Våxnäs

Onsdagseftermiddagen bjöd på en härlig invigningsfest när Karlstads kommun öppnande och invigde Fritidsbanken Våxnäs. Det hölls bland annat tal av politiker, det bjöds på fika och alla som deltog fick möjlighet att låna fritidsutrustning eller prova olika aktiviteter direkt på plats.

Nyöppnandet av Fritidsbanken Våxnäs, som drivs av Karlstads kommun, blir den andra Fritidsbanken i Karlstad och förstärker den befintliga verksamhet som också finns på Kronoparken.

-Vi vill att alla i Karlstads kommun ska ha en meningsfull fritid och göra det möjligt för alla Karlstadsbor att låna utrustning för att prova aktiviteter utan varken krav, prestation eller idrottslig tillhörighet helt kostnadsfritt, säger Robert Halvarsson (mp), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Tillgänglig fritidsutrustning för alla

Karlstads kommun har en uttalad ambition att minska segregation och att öka den sociala jämlikheten. Något som kommunens fritidsbanker bidrar till.

-Det är bra ur rättviseperspektiv att möjligheten till att låna fritidsutrustning tillgängliggörs genom ytterligare en fritidsbanksverksamhet. Fler kan prova på nya idrotts- och fritidsaktiviteter utan att den personliga ekonomin sätter stopp för det, säger Amanda Green (s), andra vice ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Låna för att minska miljö- och klimatpåverkan

Utbudet mellan fritidsbankerna kan skilja sig något åt, men det går att låna allt från inlines, sovsäckar, fotbollsskor och olika rackets. Vad sortimentet innehåller beror på hur givmilda Karlstadborna är med att lämna in begagnade prylar. Konceptet bygger nämligen på att kommunens verksamhet tar till vara, underhåller och reparerar utrustning som sedan kan lånas ut kostnadsfritt likt ett bibliotek.

-Att kunna erbjuda en Fritidsbank till våra invånare är också en viktig del i vårt miljöarbete och ett sätt att arbeta mot kommunens mål om att Karlstads kommun ska vara klimatneutralt 2030. Det ökar också chansen att fler tar steget vidare till det idrottsliga föreningslivet, säger Frida Nilsson (c), kommunalråd.

För mer information kontakta:

Robert Halvarsson, ordf. kultur- och fritidsnämnden tfn. 054-540 80 05
Amanda Green, andra vice ordf. kultur- och fritidsnämnden tfn. 070 932 59 60
Frida Nilsson, kommunalråd, tfn. 054- 540 52 07
Kristian Roos, enhetschef, kultur- och fritidsförvaltningen tfn. 054- 540 22 22

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.