Gå direkt till innehåll
Nu har nomineringen till Årets unga miljöhjälte öppnat

Pressmeddelande -

Nu har nomineringen till Årets unga miljöhjälte öppnat

Karlstads kommun kommer återigen att kora Årets unga miljöhjälte. Nu har nomineringen öppnat och den hålls öppen fram till 15 mars 2024. Priset delades för första gången ut våren 2022 och har blivit ett återkommande pris från kommunen.

Årets unga miljöhjälte ska gå till en elev, grupp eller klass inom förskola, grundskola eller gymnasium inom Karlstads kommuns geografiska område. Det innebär att både privata och kommunala förskole-, grundskole- eller gymnasieelever kan nomineras.

Syftet med priset är att premiera och visa upp barn och ungdomars goda miljö- och klimatinsatser.

– Det finns så många miljöhjältar som är planetskötare på olika skolor, nu behöver vi hjälp att hitta dem. Det viktigt att goda insatser som barn och unga gör inom miljöområdet uppmärksammas, säger Jennie Rönnbäck, miljösamordnare.

Vem kan vinna?

Priset ska gå till en elev, grupp eller klass som genomför miljö- eller klimatsmarta insatser och går i förskola, grundskola eller gymnasium inom Karlstads kommuns geografiska område.

Exempel på engagemang kan vara att de:

  • engagerar sin skolklass i miljö- och klimatfrågor,
  • går eller cyklar till förskolan eller skolan,
  • sparar eller återanvänder prylar,
  • ordnar kläd- eller prylbytartillfällen,
  • anordnar en skräpplockardag eller
  • ser till att förpackningar återvinns.

Förra årets vinnare

Bland förra årets nominerade miljöhjältar fanns Klasmossens förskola. Förskolans kreativa engagemang och skapande av en hel bistad ledde till att de utseddes till Årets unga miljöhjälte 2023. Klasmossens förskola skapade, inte bara ett bihotell, utan en hel bistad med bland annat bostäder, hotell och restaurang för pollinatörer.

Du kan läsa mer Klasmossens förskolas bistad på karlstad.se (LÄNK).

Nominera miljöhjältar

Nominering sker till och med den 15 mars via formuläret.

Om priset

Årets unga miljöhjälte delades ut av Karlstads kommun för första gången under våren 2022 och är sedan dess ett återkommande pris. Priset ska i första hand ges för miljö- eller klimatinsatser som är innovativa eller visar ett stort miljöengagemang. Det är bara möjligt att vinna priset en gång.

Alla utom miljönämndens förtroendevalda får nominera kandidater till årets unga miljöhjälte/ar till och med den 15 mars via formuläret.

Ta del av mer information på karlstad.se/ungmiljohjalte.

Kontakt

Jennie Rönnbäck, miljösamordnare, miljöförvaltningen, Karlstads kommun
Telefon: 054-540 46 83
E-post: jennie.ronnback@karlstad.se

Cecilia Boman Lindström (MP), ordförande, miljönämnden, Karlstads kommun
Telefon: 054-540 28 07.
E-post: cecilia.boman.lindstrom@karlstad.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.