Gå direkt till innehåll
Marianne Nilsson och Robert Halvarsson smyckar skulpturen Sola i Kallsta, av konstnären Herman Reijers, med en blomsterkrans.
Marianne Nilsson och Robert Halvarsson smyckar skulpturen Sola i Kallsta, av konstnären Herman Reijers, med en blomsterkrans.

Pressmeddelande -

Nu får ”Sola i Kallsta” upprättelse - den nya skylten om Eva-Lisa Holtz är på plats vid den populära skulpturen!

Under tisdagseftermiddagen välkomnades den nya informationsskylten om Eva-Lisa Holtz vid Solastatyn genom en liten ceremoni. Skulpturen blev utsmyckad med en blomsterkrans och Robert Halvarsson (MP) ordförande kultur- och fritidsnämnden höll tal.

- Äntligen presenteras det nya plakat där skulpturen som avbildar Eva-Lisa Holtz framställs utifrån den sakkunskap vi har idag. Det är viktigt både ur historiskt perspektiv men också ett jämställdhetsperspektiv att berättelsen om människan bakom ”Sola” breddas. För på så sätt lär vi oss också om hur kvinnors företagande och hur samhället utvecklats över tid, säger Robert Halvarsson (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Ett e-förslag ligger bakom att texten ändrats

Förslaget om att se över skylten vid skulpturen av Eva Lisa Holtz kom in som ett e-förslag från kommuninvånaren Marianne Nilsson. Den text som tidigare beskrivit Karlstads symbolfigur Eva-Lisa Holtz var förminskande och beskrev henne inte som den entreprenör hon var. Tack vare Mariannes e-förslag fattade kultur- och fritidsnämnden beslut om att ändra på det.

- Det känns bra att den lokala demokratin fungerar, att man som karlstadsbo kan skicka in ett förslag som sedan tas om hand och som leder till ett verkställande beslut. Jag är stolt och glad över att kunna visa mina barnbarn den här skylten. Det är ett bevis på att det går att påverka, men också att man kan rätta till felaktigheter, säger Marianne Nilsson, medborgaren bakom e-förslaget.

Fokus jämställdhet

Att den nya skylten kom på plats just idag är ingen tillfällighet. Under tisdagen stod Karlstad värd för SKR:s jämställdhetskonferens och under onsdagen inleds Sveriges största jämställdhetskonferens Forum jämställdhet.

För mer information kontakta:

Robert Halvarsson (MP), ordförande kultur- och fritidsnämnden, roberthalvarsson@karlstad.se, tfn 054-540 80 05.
Anna Åberg Bucht, verksamhetschef, kultur- och fritidsförvaltningen, anna.aberg.bucht@karlstad.se, tfn 054-540 43 37.
Marianne Nilsson, medborgare bakom e-förslag, marianne.p.nilsson@gmail.com, tfn 070 20 25 262.
(Jessica Sjöstedt, kommunikationsstrateg, kultur- och fritidsförvaltningen, jessica.sjostedt@karlstad.se, tfn 054-540 76 54)

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.