Gå direkt till innehåll
Nu börjar isbanan på Stora torget byggas

Pressmeddelande -

Nu börjar isbanan på Stora torget byggas

Idag kommer allt material att komma till Stora torget och förberedelserna kan börja för att bygga isbanan. Själva isläggningen börjar senare under veckan och om allt går som det ska kan banan öppna för allmänheten på ett coronaanpassat sätt fredag 11 december.

Att bygga en isbana på Stora torget bygger på förslag från allmänheten. I den medborgardialog Karlstads kommun har genomfört med Karlstadsborna om vad man vill göra på Stora torget har förslag om just isbana kommit in.

Testar idéer inför omgestaltning av Stora torget

Det är inte klart när Stora torget ska byggas om men under tiden testar kommunen olika idéer. Tidigare har kommunen haft en tillfällig strand på Stora torget och nu är det alltså dags för skridskoåkning.

- Många har efterfrågat en isbana på torget och vi vill testa idén och se hur det fungerar. Blir det lyckat kan vi göra om det igen nästa år, säger Andreas Eliazon, stadsbyggnadsdesigner och projektledare för omgestaltning av Stora torget.

Anpassar utifrån corona

Planerna på att bygga en isbana har funnits under en längre tid men när smittspridningen av covid -19 ökade under hösten fick kommunen fundera på om det fortfarande var lämpligt att genomföra.

- Vi har diskuterat med polisen och andra verksamheter som har skridskoåkning för att se om och hur vi kan genomföra detta på ett sätt som inte ökar smittspridningen i samhället. Vi har nu anställt extra torgvärdar som kommer att se till så att det inte blir trängsel, säger Lena Vesterlund, chef på kundenheten, Karlstads kommun.

När torgvärdarna inte är i tjänst gäller eget ansvar att hålla avstånd och följa reglerna som kommer vara tydligt uppmärkta vid banan.

Ändringar kan komma snabbt

- Om våra insatser inte räcker eller om vi ser att läget förändras kan vi behöva ändra på reglerna eller till och med stänga isbanan. Vi kommer att vara anpassningsbara och flexibla för att kunna genomföra det här som varit så efterlängtat av Karlstadsborna, säger Lena Vesterlund.

Tidplan för byggarbetet

Idag måndag kommer allt material till isbanan som till exempel kylaggregat, kylmattor, sargstolpar och virke att levereras till Stora torget. Sedan fortsätter arbetet för att därefter öppna för allmänheten den 11 december. För att undvika trängsel kommer det inte ske någon formell invigning.

Om isbanan

Isbanan kommer att vara gratis och det kommer vara möjligt att använda dygnet runt. Den kommer att bestå av en 10x10 meter stor yta och en 80 meter lång rundslinga. Torgvärdar kommer att finnas på plats vardagar kl 12-17 och helger kl 10-17 för att se till så att det inte blir trängsel. På grund av corona finns ingen utlåning av utrustning på plats men det går bra att ta med egna skridskor eller låna av Fritidsbanken i deras lokaler. Det är inte tillåtet att ha hockey- eller bandyklubbor på banan.

För mer information kontakta:

Om bygget av isbanan och regler: Lena Vesterlund, enhetschef kundenheten, avdelningen för offentlig utemiljö, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 69 86

Om utvecklingen av Stora torget: Andreas Eliazon, stadsbyggnadsdesigner, stadsbyggnadsförvaltningen, tfn 054-540 45 52

Mer info om isbanan finns på https://karlstad.se/isbanatorget

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.