Gå direkt till innehåll
Julgranen på Stora torget i Karlstad 2020 då belysningen monterades.
Julgranen på Stora torget i Karlstad 2020 då belysningen monterades.

Pressmeddelande -

Nu börjar årets julgransjakt

Julen närmar sig och då ska såklart Karlstads torg och besöksplatser prydas av julgranar. Men för att hitta de mest ståtliga granarna behöver kommunen Karlstadsbornas hjälp. Kommunen står för kostnaden för att ta ner granen och hjälper till att fräsa bort stubben efteråt.

Sammanlagt är det åtta granar som ska pryda olika allmänna platser i kommunen. I år kommer det stå granar på följande platser:

  • Stora Torget
  • Hagatorget
  • Bibliotekshuset i Karlstad
  • Molkom, på torget vid Konsum
  • Storgatan i Väse
  • Stationsparken i Edsvalla
  • Norsplan i Vålberg
  • Biblioteket i Skattkärr

Ny julgransansvarig vill få in många tips

I år faller ansvaret för att hitta julgranar åt Karlstadsborna på Josefin Wedin. Det är hennes första år som julgransansvarig och hon ser fram emot uppgiften.

- Julgranarna är en viktig del i stadsmiljön för att skapa julstämning så det ska bli roligt att vara med och välja ut några riktigt fina granar, säger Josefin Wedin.

Behöver olika storlekar

Kommunen vill få in många förslag på passande granar för att ha bra valmöjligheter. Det bästa är om granarna är i lite varierande storlekar och växer i alla våra tätorter.

- Den som har en fin gran på sin tomt ska inte tveka att höra av sig även om granen inte är speciellt stor. Även några mindre granar behövs, säger Josefin Wedin.

Om granen blir utvald står kommunen för kostnaden för att ta ner granen och hjälper till att fräsa bort stubben efteråt.

Så här ska granen se ut

För att granen ska fungera på någon av platserna ska den vara grön, 6-15 meter hög och fin på alla sidor. Grenarna ska sitta tätt och vara jämnt fördelade. Det får bara vara en stam och den måste vara rak. Granen måste vara lätt att komma åt så att inget skadas när vi tar ner den och för att vi enkelt ska kunna flytta den från platsen. Det är även nödvändigt att granen står nära en väg, så att den är inom kranbilens räckvidd. Avståndet till uppställningsplatsen ska helst inte vara för långt.

Skicka bilder och kontaktuppgifter

De som har en gran som de tror skulle passa får gärna skicka in bilder på granen ur olika vinklar till julgran@karlstad.se. Det är viktigt att skriva med var granen finns, samt namn och telefonnummer. Det går också bra att ringa på 054-540 00 00.

Urvalet för 2021 års julgranar kommer troligen att ske vid månadsskiftet oktober/november. Kommunen planerar att ta ner och sätta ut granarna i början av första adventsveckan.

För mer information kontakta:

Josefin Wedin, samordnare, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 04

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.