Gå direkt till innehåll
Från vänster: Ingemar Johansson, Alexander Torin, Christer Karlsson och Niklas Wikström.
Från vänster: Ingemar Johansson, Alexander Torin, Christer Karlsson och Niklas Wikström.

Pressmeddelande -

Nu anlitar Karlstads kommun ordningsvakter på Kronoparken och Våxnäs

Från och med måndag 21 juni kommer ordningsvakter att finnas på plats på Kronoparken och Våxnäs. Det blir en förstärkning till ordningsvakterna som redan finns i centrala Karlstad. De finansieras av Karlstads kommun och är en del i vårt trygghetsskapande arbete.

Vi får in rapporter om ordningsstörningar, skadegörelse och narkotikahantering på Kronoparken och Våxnäs. Det har även skett ett antal grövre våldsbrott utomhus och vi har mött medborgare och näringsidkare som uttrycker att man upplever området som otryggt.

Kommunen har under lång tid styrt mycket av tiden för fältpersonal och kommunväktare till just Kronoparken och Våxnäs.

- Ordningsvakterna blir en del i det förstärkta trygghetsarbetet från kommunens sida och är ett komplement till polisens arbete i områdena. De ska arbete uppsökande, kontaktskapande och med ett kommunikativt förhållningssätt. De finns till för alla som bor, jobbar i eller besöker områdena, säger Niklas Wikström (L) kommunalråd.

2,6 miljoner kronor årligen

Kommunstyrelsen har avsatt 2,6 miljoner kronor årligen i sin budget för ordningsvakter. Det innebär att vi nu förutom i centrum kommer att ha ordningsvakter på Kronoparken och Våxnäs.

- Oavsett var man bor så ska man kunna känna sig trygg i det offentliga rummet och särskilt i våra stadsdelscentrum. Vi har fått många beskrivningar av upplevd otrygghet på just Kronoparken och Våxnäs. Ordningsvakterna blir ett sätt att förstärka vårt trygghetsskapande arbete på dessa platser förklarar, Alexander Torin (M) kommunalråd.

Utbildas av polisen

Både Kronoparken och Våxnäs har beviljats tillstånd från polisen enligt lagen om ordningsvakters paragraf 3 och är då så kallade LOV 3 områden. Det innebär att vi får anlita ordningsvakter i dessa områden.

Ordningsvakter har lydnads- och rapporteringsplikt till polisen och det är polisen som utbildar, förordnar och sköter tillsynen av ordningsvakterna. Ordningsvakter har begränsade polisiära befogenheter och får till exempel omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats.

- Ordningsvakterna har fått en särskild utbildning av polisen och oss på Trygghetscenter för att samarbetet med polis och utförandet av uppdraget ska bli så effektivt och bra som möjligt, berättar Patrik Persson, säkerhetskoordinator på kommunens Trygghetscenter.

    För mer information kontakta:

    Niklas Wikström (L) kommunalråd, 070-001 82 00

    Alexander Torin (M) kommunalråd, 072-717 58 71

    Patrik Persson säkerhetskoordinator Trygghetscenter, 070-020 52 07

    (Camilla Kullander kommunikationsstrateg, 070-020 84 62)

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Kommunen med den glada solen som symbol

    I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.