Gå direkt till innehåll
Barnen vid Lärkängens förskola och kommunalråden Alexander Torin (M) och Monika Bubholz inviger naturreservatet.
Barnen vid Lärkängens förskola och kommunalråden Alexander Torin (M) och Monika Bubholz inviger naturreservatet.

Pressmeddelande -

Nu är naturreservatet Bålberget invigt

Under festliga former och med hjälp av barnen från den närliggande förskolan Lärkängen invigdes Bålberget, Karlstads kommuns nya naturreservat. Kommunalråden Alexander Torin, (M), och Monika Bubholz, (MP), höll invigningstal och de som var intresserade kunde passa på att gå en tipspromenad och testa sina skogskunskaper.

Naturreservat ligger i södra delen av Vålberg, och är omgivet av bostadsområdet Älvenäs. Det är kommunens 20:e naturreservat. Sju av dem har kommunen bildat och resterande har Länsstyrelsen i Värmland skapat.       

-Vi bildar naturreservatet Bålberget för att långsiktigt skydda ett värdefullt rekreationsområde, som också i vissa delar har höga naturvärden, berättar Alexander Torin, (M), kommunalråd.        

Kommunalråd Monika Bubholz, (MP), fortsätter:        

-Det här är det andra naturreservatet vi skapat för att bevara tätortsnära natur och rekreationsområde. Förutom Bålberget har vi också skyddat Bergviks udde. 

Naturen på Bålberget  

Naturen på Bålberget är varierad, det finns både hällmarkstallskog, blandskog och lövskog.       

-Naturvärdena i naturreservatet är främst knutna till de lövrika bestånden i sydsluttningen. Där finns gott om hassel, men också asp, björk, sälg och ung lönn, berättar Linnéa Skaped, kommunekolog.     

Rödlistade arter

Skogen är hem till flera rödlistade arter, bland annat gulbandad brunbagge och liten brunbagge som bosätter sig i död ved. De små skalbaggarna har riktigt starka bakben och kan hoppa 25 gånger sin egen längd. Förutom långhoppande skalbaggar finns det ett rikt djurliv med bland annat ekorre, kopparödla, räv och rådjur. Lyfter man blicken så kan man se både större hackspett och gröngöling men också svartvit flugsnappare, ärtsångare, grönsångare, koltrast och kattuggla. 

För mer information kontakta:

Alexander Torin, (M), kommunalråd, 054-540 81 12

Monika Bubholz, (MP), kommunalråd, 054-540 12 85

Linnea Skarped, kommunekolog, Karlstads kommun, 054-540 70 88

Mimmi Bengtsson, kommunikatör, 054-540 22 62

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.