Gå direkt till innehåll
Nu utreds möjligheten till körkort i yrkesutbildningar för traditionellt kvinnliga yrken.
Nu utreds möjligheten till körkort i yrkesutbildningar för traditionellt kvinnliga yrken.

Pressmeddelande -

Möjlighet till körkort under utbildning hoppas locka fler att söka yrkesprogram på gymnasiet

För att möta den kompetensförsörjningsbrist som råder i Karlstad och Värmland föreslår det grönröda styret att utreda möjligheten till körkort för elever på praktiska gymnasieutbildningar.

Behovet av kompetent arbetskraft inom flera praktiska yrken är stor i Karlstad och Värmland. Samtidigt är söktrycket till de praktiska gymnasieutbildningarna lågt.

- För att locka fler att söka till yrkesutbildningar där vi har få sökanden vill vi utreda möjligheten att erbjuda körkort i utbildningen, säger Anders Peterson (C), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

En del i arbetet för en ökad jämlikhet

Hemtjänsten är ett exempel där det finns ett stort behov av utbildade undersköterskor. Om eleverna på vård- och omsorgsprogrammet får med sig ett körkort när de tar sin examen kan de arbeta inom hela Karlstads kommuns geografiska område.

- Vi kan se att det historiskt är traditionellt manliga yrken som har haft möjlighet till körkort kopplat till sin utbildning. Det är viktigt för oss att arbeta för en ökad jämlikhet där möjligheten ska finnas även för traditionellt kvinnliga yrken, säger Anders Peterson (C).

Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen får i uppdrag att utreda möjligheten och kostnaden att ge stöd till körkort för elever på vård- och omsorgsprogrammet. De får också i uppdrag att utreda möjligheten och kostnaden att ge stöd till körkort för samtliga elever på yrkesprogrammen. Uppdraget rapporteras tillbaka till nämnden i januari 2024.

För mer information kontakta:

Anders Peterson (C)
Ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden
Telefon: 0700 01 60 12

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.