Gå direkt till innehåll
Modell för att motverka fusk och oegentligheter

Pressmeddelande -

Modell för att motverka fusk och oegentligheter

Karlstad kommun har tillsammans med SKL, andra kommuner och myndigheter tagit fram en modell som ska hjälpa till att motverka fusk och oegentligheter.

- Vi vet att det förekommer fusk och oegentligheter mot kommuner och myndigheter inom välfärden och det är därför otroligt viktigt att vi gör allt vi kan för att förebygga att detta får fäste i Karlstad, säger Marléne Lund Kopparklint ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Modellen som tagits fram bygger på tre huvuddelar; förebygga, leta och agera. Att arbeta utifrån modellen ger förvaltningen en bra grund för att motverka olika typer av bedrägeri.

- Den största och viktigaste delen med att motverka fusk och oegentligheter är att förebygga det, fusket ska inte ens kunna inträffa. Detta görs genom att stärka kunskapen om fusk och bedrägeri och säkerställa vilka rutiner förvaltningen har om det inträffar, fortsätter Marléne.

Modellen finns med i handlingsplanen mot fusk och oegentligheter inom vård och omsorg i Karlstad som nyligen tagits fram. I handlingsplanen finns en rad åtgärder för att motverka att någonting inträffar.

- Det är viktigt att karlstadsborna ska kunna lita på att välfärden fungerar och att den inte missbrukas. Vi gör redan idag ett bra arbete med kontroll och uppföljning men nu kommer vi att göra en extra satsning med riktade utbildningsinsatser. Vi kommer även arbeta med både formella och informella samverkansformer tillsammans med andra myndigheter som till exempel försäkringskassan, polisen och skatteverket, fortsätter Marléne.

För mer information kontakta:

Marléne Lund Kopparklint, ordförande i vård- och omsorgsnämnden
Telefon: 070-614 14 90

Linda Eklind, kommunikationsstrateg
Telefon: 054-540 55 77

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.