Gå direkt till innehåll
Minskad hastighet för ökad säkerhet i Vålberg och Edsvalla

Pressmeddelande -

Minskad hastighet för ökad säkerhet i Vålberg och Edsvalla

Nu sänker Karlstads kommun hastigheten på vissa gator på Vålberg och Edsvalla. Sänkningen är ett led i en större satsning på att öka trafiksäkerheten i kommunen.

De senaste åren har hastigheter ändrats i nästan hela kommunen och arbetet fortsätter även i år. Bostadsgator i Vålberg och Edsvalla, där gående och cyklister blandas, skyltas om till 30 km/h och större gator till 40 eller 60 km/h, helt i enlighet med kommunens hastighetsplan. Arbetena påbörjas under maj och kommer att pågå till tidig höst.

Vägmärken ska bytas ut. Hastighetssänkande refuger ska sättas ut på Brattgårdsgatan, Vårdkasvägen, Söderängsgatan och Åslidsvägen. Till hösten byggs också en hastighetsdämpande åtgärd på Långgatan norr om Kedjevägen samt en hastighetsdämpande åtgärd och passage över Brattgårdsgatan samt en gång- och cykelbana längs delar av Brattgårdsgatan.

Trygghet och säkerhet är målet

Kommunens arbete för att öka trafiksäkerheten är långsiktigt och målet är att alla Karlstadsbor ska känna sig trygga i trafiken, oavsett om de går, cyklar eller kör bil.

- Barn och vuxna ska känna sig trygga när de rör sig i trafiken. Att sänka hastigheter är ett bra sätt att minska risken för olyckor. I år gör vi insatser i Edsvalla och Vålberg och påbörjar inventeringen i Molkom där vi planerar att skylta om och åtgärda 2025, säger Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Kommunens hastighetsplan beslutades 2016 och syftar till att öka trafiksäkerheten genom att införa nya hastigheter och även fysiska hastighetsdämpandeför åtgärder där det anses lämpligt. Sedan dess har ett antal områden fått nya hastigheter och trafiksäkerheten ökat.

Kommande områden som ska åtgärdas är mindre åtgärder och justeringar Rud 2024 och Molkom 2025.

Läs mer om hastighetsplanen och vilka områden som redan är åtgärdade på karlstad.se/rattfart

Kontakt

Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, 054-540 12 85

Sara Hesse, trafikingenjör, 054-540 70 21

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.