Gå direkt till innehåll
Nu sänker Karlstads kommun hastigheten på vissa gator på Hultsberg, Henstad och Hagalund.
Nu sänker Karlstads kommun hastigheten på vissa gator på Hultsberg, Henstad och Hagalund.

Pressmeddelande -

Minskad hastighet för ökad säkerhet

Nu sänker Karlstads kommun hastigheten på vissa gator på Hultsberg, Henstad och Hagalund. Sänkningen är ett led i en större satsning på att öka trafiksäkerheten i kommunen.

Det är bra att vara uppmärksam på vägmärken för senaste åren har hastigheten sänkts på flera håll i kommunen. Även i år kommer ett antal hastighetsdämpande genomföras i enlighet med kommunens hastighetsplan. Bostadsgator på Hultsberg, Henstad och Hagalund, där gående och cyklister blandas, skyltas om till 30 km/h och större gator till 40 eller 60 km/h.

Arbetet pågår hela 2022

Arbetena påbörjas under maj och kommer att pågå till tidig höst. Vägmärken ska bytas ut och på Violgatan, Konvaljegatan och Kaprifolgatan ska hastighetssänkande refuger sättas ut.

- Vi vill passa på att påminna om att vara uppmärksamma på skyltar och vägmärken. Med gemensamma krafter kan vi öka trafiksäkerheten för alla, säger Sara Hesse, trafikingenjör.

Till hösten ska ett gupp byggas på gång- och cykelbanan Henstadstråket, i höjd med Selma Lagerlöfs gata. I samband med det arbetet kommer trafik att ledas om via en tillfällig väg. Mer information om det arbetet kommer till hösten.

Plan för ökad trafiksäkerhet

Kommunens hastighetsplanen beslutades 2016 med syfte att öka trafiksäkerheten genom att införa nya hastigheter och även fysiska hastighetsdämpandeför åtgärder där det anses lämpligt. Sedan dess har ett antal områden fått nya hastigheter och trafiksäkerheten ökat.

- Vi fortsätter vårt långsiktiga arbete för att öka trafiksäkerheten i kommunen. Vi har kommit en bra bit på väg och målet är att Karlstadsborna ska kunna känna sig trygga i trafiken oavsett om de går, cyklar eller kör bil, säger teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C).

Näst på tur står Vålberg och Edsvalla under 2023 och 2024 ska hastighetsåtgärder genomföras på Rud.

Läs mer om hastighetsplanen och vilka områden som redan är åtgärdade på karlstad.se/rattfart

För mer information kontakta:

Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, 054-540 12 78

Sara Hesse, trafikingenjör, 054-540 70 21

(Stefanie Myrin, kommunikatör, 054-540 46 88)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.