Gå direkt till innehåll
Meningsfulla aktiviteter genom Fritidsklubben

Pressmeddelande -

Meningsfulla aktiviteter genom Fritidsklubben

Projektet Fritidsklubben är just nu i full gång att erbjuda meningsfulla fritidsaktiviteter för elever i årskurs 5–6. Under vårterminen pågår ett pilotprojekt på Färjestadsskolan där eleverna får testa på en mängd fritidsaktiviteter i samverkan med lokala aktörer.

Utifrån en politisk motion undersöktes det om kommunen kunde erbjuda så kallad öppen fritidsverksamhet enligt skollagen – vilket resulterat i dagens pilotprojekt på Färjestadsskolan. Öppen fritidsverksamhet är en enklare form av verksamhet som inte behöver erbjuda samma grad av omsorg och tillsyn, utan är mer anpassad för äldre elever.

– Vi vill ge alla elever möjligheten att ha en plats att gå till efter skoltid. Med Fritidsklubben vill vi öka elevernas fysiska och psykiska välmående och samtidigt motverka socialt utanförskap, säger Linnea Bengtsson, projektledare för Fritidsklubben, barn- och ungdomsförvaltningen.

Samverkan mellan olika aktörer

Genom Fritidsklubben får eleverna testa på allt ifrån bakning, pyssel och spel till brännboll, basket, skridskoåkning och discgolf - detta i samarbete med lokala aktörer som Färjestad BK, KBAB, Tillsammans i Karlstad, Parkleken, samt Karlstads kommuns egen aktivitetsskola och idrottsskola som också erbjuder fritidsaktiviteter i samband med skoldagens slut. Lokala föreningar och studieförbund håller i olika aktiviteter inom kultur och idrott. Har eleverna inte egen utrustning så finns det alltid att låna. Även Ungdomar för trygghet finns på plats som extra trygga, vuxna förebilder under utvalda aktiviteter.

–Eleverna avgör själva när och hur ofta de vill delta. Det finns inga krav på förkunskaper, aktiviteterna är gratis och ingen föranmälan behövs, vilket gör att tröskeln för att delta inte är så hög, säger Linnea.

Vännerna Kevin, 6C och Adam, 5C på Färjestadsskolan testade att spela pingis på Idrottsskolan när Carlstad Bordtennisklubb var på besök, och berättar att det är första gången de testar sporten:

–Det är bra att kunna ha något att göra efter skolan, det här är den roligaste aktiviteten hittills, vi får se om vi hinner gå bort och baka nu efter det här också.

Borta på bakaktiviteten som ägde rum på Ruds Parklek stod sockerkaka och chokladbollar på menyn.

–Det är som magi för våra önskningar blir verklighet, säger Darian, 5B på Färjestadsskolan om att få testa olika aktiviteter.

Pilotprojektet pågår fram till slutet på maj. I juni kommer resultatet av projektet att presenteras för barn- och ungdomsnämnden som tar beslut för hur förvaltningen ska arbeta vidare med frågan.

För mer information, kontakta:

Linnea Bengtsson, projektledare, barn- och ungdomsförvaltningen: 076-719 50 19
Amanda Karlsson, kommunikatör, barn- och ungdomsförvaltningen: 072-710 77 92

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.