Gå direkt till innehåll
Maria Busk Madland vid Sola Arena i Karlstad
Maria Busk Madland vid Sola Arena i Karlstad

Pressmeddelande -

Maria Busk Madland från Degerfors IF får Karlstad Grand Prix Award 2023

I år får Maria Busk Madland från Degerfors IF idrottsledarstipendiet Karlstad Grand Prix Award.

Karlstad Grand Prix Award är Karlstads kommuns och Karlstads universitets idrottsledarstipendium på 30 000 kronor, som instiftats för att belöna stora ledargärningar inom svensk idrott. Det är femtonde året som stipendiet delas ut och det sker i samband med den stora friidrottsgalan Karlstad Grand Prix den 5 juli.

Motivering

Under sin uppväxt i Skåre provade Maria på flera olika idrotter men fastnade till slut för fotbollen. Under sin aktiva karriär som målvakt representerade hon moderklubben Hertzöga och kom via Norrstrand och Skoghall till Qbik där hon spelade i Damallsvenskan.

När den aktiva målvaktskarriären trappades ned började Maria i stället rollen som målvaktstränare. På klubbnivå i Värmland har Maria varit verksam i FBK Karlstad, Karlstad BK, Hertzöga och Mallbacken. Hon har även haft målvaktsuppdrag för Svenska Fotbollförbundet, med ett extra ansvar för Sveriges unga landslagsmålvakter.

Förutom sina ledaruppdrag på planen sitter Maria med i styrelser i ett flertal idrottsorganisationer, vid sidan av sin tjänst som adjunkt i idrottsvetenskap vid Karlstad universitet.

I dag är Maria, sedan drygt ett halvår tillbaka, anställd som målvaktstränare i Degerfors IF. I den rollen är hon den enda kvinnliga tränaren i Herrallsvenskan. I Herrallsvenskan finns det cirka 80 tränare, och att Maria är enda kvinna bland dem gör henne också till en viktig förebild för unga tjejer i en allt för manlig elittränarvärld.

Marias bredd och starka engagemang inom ledarskap, samt rollen som förebild, gör henne till en värdig mottagare av stipendiet.

-Det kom som en chock när Kristin Idskog ringde och talade om att jag tilldelats priset. När man väl ser vilka som fått priset innan så känns det väldigt ärofullt att få vara med i det finrummet. Jag är självklart så glad för det här priset, säger Maria Busk Madland.

Med priset vill vi hylla ledarna

Med Karlstad Grand Prix Award vill Karlstads kommun och Karlstads universitet hylla välmeriterade ledare och uppmuntra dem i deras fortsatta ledargärning. Ofta hamnar ledarna i skymundan när framgångsrika idrottsutövare hyllas. Karlstad Grand Prix Award vill i stället rikta uppmärksamheten till de ledarinsatser som är förutsättningen för denna framgång.

Till formen ser priset ut som ett stort hjärta, eftersom det är en av de viktigaste egenskaperna hos en bra och framgångsrik idrottsledare. Priset är tillverkat i genuint trä för att symbolisera kopplingen till Karlstad och Värmland, där det finns världsledande kompetens inom papper, trä- och massaområdet, vilket också har tydliga kopplingar till forskningen vid Karlstads universitet.

Priset delas ut under friidrottsgalan Karlstad Grand Prix den 5 juli av Karlstads universitet och Karlstads kommun.

Tidigare pristagare

Friidrottstränaren Ulf Karlsson 2008

Färjestad BK:s hockeytränare Per-Erik Johnsson och Tommy Samuelsson 2009

Marie Henriksson, Karlstad Curlingklubb 2010

Simhopparen och tränaren Ulrika Knape 2011

Innebandyspelaren och ledaren Jan-Erik Vaara 2012

Stefan Olsson, idrottschef Svensk friidrott, 2013

Carlstad Crusaders 2014

Helltons damlag 2015

Lennart Larsson, Karlstads karateförening 2016

Anna Dahlberg-Söderström samt Fredrik Eliasson från Karlstad Golfklubb 2017

Annika Dahlman från Grava SK och idrottsprofilen Stefan Holm 2018

Johan Pennerborn, Färjestad BK 2019

Postumt till Bo ”Kulon” Lennartsson, Färjestad BK 2021

Johan Engberg, kansli- och sportchef IF Göta 2022

För mer information kontakta:

Kristin Idskog, kultur- och fritidsdirektör, Karlstads kommun, 054-540 48 09, kristin.idskog@karlstad.se

Anne-Christine Larsson Ljung, universitetsdirektör, Karlstads universitetet, 070-688 51 73

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.