Gå direkt till innehåll
Livsmedelsinspektörerna kontrollerar bland annat att pizzerior hanterar sina livsmedel korrekt.
Livsmedelsinspektörerna kontrollerar bland annat att pizzerior hanterar sina livsmedel korrekt.

Pressmeddelande -

Lyckat samarbete inom livsmedelstillsyn

Sedan i höstas har Karlstads kommun genomfört livsmedelskontroller i sju andra värmländska kommuner, ett unikt samarbete som blivit succé för alla parter. Mindre kommuner får en efterlängtad förstärkning och Karlstad har kunnat nyanställa och erbjuda sina inspektörer nya utmaningar.

En viktig del i kommuners ansvar är att kontrollera att restauranger och andra som hanterar mat gör det på rätt sätt. Små kommuner har dock ofta bara en inspektör anställd vilket gör de mer sårbara, till exempel vid personalomsättning.

Samarbetet innebär att Karlstads kommuns sex livsmedelsinspektörer nu utför tillsyn i Hammarö, Kil, Grums, Filipstad, Sunne, Eda och Årjäng. Kommunerna köper timmar av Karlstad utifrån deras individuella behov. För Sunne kommun har det inneburit att de köpte runt 35 procent av sitt årliga kontrollarbete av Karlstad under förra året.

- Som en liten kommun är vi väldigt sårbara. Vi hade en del personalomsättning 2018 som gjorde att vi låg lite efter men det här avtalet har skapat bra förutsättningar för oss att ändå uppfylla vårt ansvar, säger Lotta Gunnarsson, miljö- och byggchef i Sunne kommun.

Hon ser även andra vinster med samarbetet.

- Kraven för livsmedel är samma i alla kommuner. Nu när vi samarbetar mer får vi också en inblick i hur andra jobbar och kan likrikta kontrollen mer, säger Lotta Gunnarsson.

Först i Sverige?

Sedan det nya samarbetet kommit igång har samarbetet väckt stor uppmärksamhet bland landets kommuner.

- Det verkar som att vi är först ut i Sverige med att jobba på det här sättet. Intresset är stort från övriga delar av landet, vi har deltagit på konferenser inom branschen och vi har blivit kontaktade av flera kommuner som är intresserade att göra samma sak och vill veta hur vi gjort, berättar Britt Carlsson, chef på tillsynsavdelningen i Karlstad.

”Succén för mig är nöjda medarbetare”

Efter att samarbetet nu har pågått i några månader är det tydligt att samarbetet har blivit väldigt lyckat för alla inblandade. Men det är inte intresset från omgivningen som är störst för Karlstads kommun.

- Succén för mig är att inspektörerna tycker att det är jätteroligt. De har fått mycket uppskattning när de kommer ut till nya platser, säger Britt Carlsson.

För mer information kontakta:

Britt Carlsson, avdelningschef tillsynsavdelningen, miljöförvaltningen, Karlstads kommun, tfn 054-540 46 50

Lotta Gunnarsson, miljö- och byggchef, Sunne kommun, tfn 0565-161 94 

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg, Karlstads kommun, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.