Gå direkt till innehåll
Öppna fritidsgårdar på jul och nyår ökar tryggheten i Karlstad. (På bilden: Frida Lejon, Marcus Håkman, Anders von Wachenfeldt och Ida Hasselroth.)
Öppna fritidsgårdar på jul och nyår ökar tryggheten i Karlstad. (På bilden: Frida Lejon, Marcus Håkman, Anders von Wachenfeldt och Ida Hasselroth.)

Pressmeddelande -

Låt oss hjälpas åt att göra Karlstads centrum tryggt under jul och nyår

Vinter och kyla i kombination med lov innebär också fler ungdomar på stan och i köpcentra. Under lovet kommer även fler ungdomar från hela Värmland på besök till Karlstads centrum. De flesta har en trevlig stund med goda vänner men vi upplever också mer stök i centrum under loven. I år har flera fritidsgårdar öppet på julafton och nyårsafton för att öka tryggheten för våra barn och unga. Kom till oss!

Under vintern flyttar stöket i till exempel köpcentra och parkeringshus.

- Polisen, kommunen och Centrum Karlstad samverkar för att skapa en trygg miljö för alla. Som Karlstadsbo och förälder är du också viktig. Tillsammans skapar vi en bra stämning i centrum, säger Frida Lejon säkerhetskoordinator i Karlstads kommun.

Förra året hade Kronoteket öppet på julafton med 130 nöjda besökare. I år är Kronoteket och Västra mötesplatsen öppet på julafton, Västra mötesplatsen och aktivitetshuset Orrleken har öppet på nyårsafton Även fritidsgården i Grums kommer att ha öppet på julafton.

- Kom till oss! Om du inte vet vad du ska göra på jul eller nyår. Vi har öppet när allt annat är stängt. Det blir bland annat julklappsjakt, filmquiz, godis och roliga aktiviteter för den som vill. Vi kommer också hitta på annat kul berättar Marcus Håkman, på Västra mötesplatsen.

Övriga fritidsgårdar har öppet enligt vanliga öppettider, alla dagar utom röda dagar. Öppettider finns som vanligt på karlstad.se

- Vi tycker att det är viktigt att centrum välkomna och tryggt för alla dygnet runt säger Åsa Eriksson, VD, Centrum Karlstad. På senare tid har flera caféer börjat hålla kvällsöppet. Det är ett sätt att få centrum levande och tryggt på kvällarna. Vi jobbar hela tiden med olika aktiviteter som ska locka olika åldersgrupper olika tider på dygnet. Under året har vi sammanlagt gjort 24 sådana aktiviteter som en tillfällig skateramp i Almen parken och det blir julgransskakning i januari.

Polisen, Centrum Karlstad och Karlstads kommun har samplanerat sina aktiviteter och personalresurser. Kommunen kommer att arbeta uppsökande och kontaktskapande med, ordningsvakter, fältare och Ungdomar för trygghet för att bidra till trygga och positiva platser.

På nyårsafton är det många ungdomar som samlas utomhus. Vi ser också att det är fler som är alkoholpåverkade och det medför risker.

- Vi finns i de miljöer där ungdomar befinner sig och har extra bemanning under juldagen och nyårsafton. Då är det bra om det finns en nykter vuxen som kan komma och hämta i de fall vi behöver ringa hem, berättar Anders von Wachenfeldt, kommunpolis i Karlstad.

Som vårdnadshavare och vuxen kan du bidra genom att prata med ditt barn och deras kompisar.

- Ta en promenad på kvällar och nätter där du vet att ungdomarna brukar finnas. Gör det gärna tillsammans med någon i din närmaste krets. Är du ung och vill ha en trygghet och kul plats att hänga på under jul och nyår kom till någon av våra öppna mötesplatser, avslutar Frida Pettersson (C) kommunalråd.

Vad kan du som vuxen göra?

• Prata med din tonåring om att han ska vara och göra. Stämmer det? Gå dit själv eller ring andra föräldrar. Det är inte säkert att ”alla andra” får, även om ditt barn säger det!

• Bestäm gärna en tid när din tonåring ska vara hemma. Håll kontakt med andra föräldrar och var vaken när din tonåring kommer hem.

• Var vaksam på din egen hållning i alkoholfrågan – du är förebilden. Var uppmärksam på hur du förvarar är eventuella egna alkohol. Många ”lånar” hemma till sitt drickande.

• Kom ihåg att du är en förebild. Fundera på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

• Vid misstanke om långning, ring polisens tipstelefon 114 14.

• Vi vädjar till dig som förälder att ta ett gemensamt ansvar för våra tonåringar.


Tillsammans kan vi göra mycket

Från Karlstads kommuns sida gör vi följande:

• Fältgruppen med socionom arbetar uppsökande och förebyggande med ungdomar älskat.

• Ungdomar för trygghet arbetar under lovet med uppsökande verksamhet där det pågår aktiviteter för barn och unga i citykärnan med omnejd. De nattvandrar även på helger.

• Kommunen erbjuder kostnadsfria lovsaktiviteter för barn och unga.

• Personal i intilliggande kommuner följer sina ungdomars rörelse, till exempel i till Karlstad. Vi har ett nära samarbete med varandra.

Från Polisens sida gör vi följande:

• Polisen finns i de miljöer där ungdomar befinner sig, under juldagen och nyårsafton har vi extra bemanning.

• En annan viktig del för att minska brottsligheten och öka tryggheten är att på olika sätt försvåra för ungdomar att få tag i och dricka alkohol. Därför är polisens arbete mot långning av alkohol till ungdomar en prioriterad uppgift.

Från Centrum Karlstads sida gör vi följande:

• Ordningsvakter jobbar med det dagliga förebyggande trygghetsarbetet från öppning till stängning.

• Fastighetsägarna och Näringsidkarna finansierar cityringen som bevakar stan. Här är det 20 verksamheter som samverkar.


För mer information kontakta:

Frida Pettersson (C) Kommunalråd. 070-001 61 19

Frida Lejon, Säkerhetskoordinator Karlstads kommun, 070-001 05 12

Marcus Håkman, Arbetsledare Västra mötesplatsen; 070-001 03 04

Anders von Wachenfeldt, kommunpolis, 070-609 17 42

Åsa Eriksson, Cityutvecklare i Centrum Karlstad, 073-600 92 09

(Camilla Kullander kommunikationsstrateg, Karlstads kommun,

070-020 84 62.)

Här kan du läsa mer:

• Jullovskalendern: Tänk på flera aktiviteter kräver föranmälan. Kalender jullov (karlstad.se)

• Mariebergsskogen har ett stämningsfullt program: Kalendarium - Mariebergsskogen

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.