Gå direkt till innehåll
Tillsammans kan vi skapa en trygg sommar.
Tillsammans kan vi skapa en trygg sommar.

Pressmeddelande -

Låt oss hjälpas åt att göra Karlstads centrum tryggt i sommar

Polisen, Centrum Karlstad och Karlstads kommun har uppmärksammat en del stök i centrum och arbetar tillsammans för ökad trygghet och bra stämning i sommar. Men vi kan inte göra det själva.

När det är lov är det extra många barn och ungdomar på stan. De allra flesta är skötsamma men vi ser också att det förekommer alltifrån bus och ordningsstörningar till droger.

Med anledning av Coronapandemin har antalet kostnadsfria sommarlovsaktiviteter för barn inte utökats som planerat och smittläget har gjort att vi måste ställa in en del av de planerade aktiviteterna vilket kan göra att fler unga uppehåller sig i centrum.

- Samverkan mellan polisen, kommunen och Centrum Karlstad är en nyckel för att uppnå en trygg miljö för alla. Pandemin bidrar tyvärr till att skapa extra oro och osäkerhet. Som Karlstadsbo och förälder är du också en viktig pusselbit. Tillsammans skapar vi en bra sommar säger Niklas Wikström (L) ordförande i samverkansgruppen för barn och unga.

Polisen, Centrum Karlstad och Karlstads kommun har samplanerat sina aktiviteter och personella resurser.

- Kommunen kommer att arbeta uppsökande och kontaktskapande med fältare och Ungdomar för trygghet för att bidra till trygga och positiva platser. berättar Erik Johansson, säkerhetskoordinator Karlstads kommun

- Vårt utökade samarbete med kommunen och polisen är viktigt ur flera aspekter. Inte minst för att vi ska ha en trygg och fin stadskärna att besöka både dag och kvällstid, säger Åsa Eriksson, cityutvecklare, Centrum Karlstad.

    Polisen arbetar samtidigt på många olika sätt för att förhindra ungdomar från att begå brott.

    - Vi finns i de miljöer där ungdomar befinner sig, exempelvis vid festplatser, stadsdelscentrum och i centrala delarna av Karlstad under kvällar och helger, berättar Anders von Wachenfeldt, kommunpolis i Karlstad

    Som vårdnadshavare och vuxen kan du bidra genom att prata med ditt barn och deras kompisar. Föreslå bra aktiviteter eller ta med dem på något kul. Ta en promenad på kvällar och nätter där du vet att ungdomarna brukar finnas i centrala Karlstad eller på andra platser. Gör det gärna tillsammans med någon i din närmaste krets men undvik trängsel för att hålla nere smittspridningsrisken.

    En annan viktig del för att minska brottsligheten och öka tryggheten är att försvåra för ungdomar att få tag i och dricka alkohol. Därför är polisens arbete mot langning av alkohol till ungdomar en prioriterad uppgift. Här kan du som vuxen också hjälpa till genom att vara ett föredöme och vara uppmärksam.

    Tillsammans kan vi göra mycket

    Från Karlstads kommuns sida gör vi följande:

    • Fältgruppen med socionomer arbetar uppsökande och förebyggande med ungdomar hela sommaren.
    • Ungdomar för trygghet arbetar under sommaren med uppsökande verksamhet där det pågår aktiviteter för barn och unga i citykärnan med omnejd. De nattvandrar även på helger.
    • Varannan vecka har fältverksamheten möte tillsammans med polisen för att planera operativa insatser.
    • Kommunen erbjuder kostnadsfria sommarlovsaktiviteter för barn och unga. På grund av smittläget tvingades kommunen ställa in några planerade sommarlägerveckor nu i början av sommaren men under förutsättning att smittläget förbättras kommer övriga sommaraktiviteter genomföras som planerat.
    • MoVe: Mobil fritidsgård besöker Tolvmansgatan, Illanda, Skattskär, Kronoparken, Sjösala, Väse, Molkom.
    • Läger Tolvmansgatan - De två första veckorna är inställda men i övrigt som planerat under förutsättning att smittläget förbättrats.
    • Flera olika idrotts- och friluftsläger och ett antal dagläger och workshops genomförs (förutom de första veckorna) i samarbete med föreningslivet.
    • KBAB erbjuder aktiviteter för barn och unga i sina bostadsområden under sommaren.
    • Att erbjuda unga feriearbete inom kommunen och KBAB är också ett sätt att skapa meningsfull sysselsättning för våra ungdomar.
    • Personal i intilliggande kommuner följer sina ungdomars rörelse, till exempel in till Karlstad. Vi har ett nära samarbete med varandra.

    Från Polisens sida gör vi följande:

    • Polisen finns i de miljöer där ungdomar befinner sig, exempelvis på festplatser i stadsdelscentrum och i centrala delarna av Karlstad under kvällar och helger.
    • En annan viktig del för att minska brottsligheten och öka tryggheten är att på olika sätt försvåra för ungdomar att få tag i och dricka alkohol. Därför är polisens arbete mot langning av alkohol till ungdomar en prioriterad uppgift.

    Från Centrum Karlstads sida gör vi följande:

    • Ordningsvakter jobbar med det dagliga förebyggande trygghetsarbetet från öppning till stängning.
    • Fastighetsägarna och Näringsidkarna finansierar cityringen som bevakar stan. Här är det 20 verksamheter som samverkar.

    För mer information kontakta:

    Niklas Wikström (L) Kommunalråd och Ordförande i samverkansgruppen för barn och unga, 070-001 82 00

    Erik Johansson, Säkerhetskoordinator Karlstads kommun, 054-540 28 35

    Anders von Wachenfeldt, kommunpolis, 070-609 17 42

    Åsa Eriksson, Cityutvecklare i Centrum Karlstad, 073-600 92 09

    (Camilla Kullander kommunikationsstrateg, Karlstads kommun,

    070-020 84 62.)

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Kommunen med den glada solen som symbol

    I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.