Gå direkt till innehåll
Kyiv-baletten kan inte återvända hem – nu kommer de till Karlstad

Pressmeddelande -

Kyiv-baletten kan inte återvända hem – nu kommer de till Karlstad

Dansarna i balettkompaniet Kyiv Grand Ballet Co kan inte återvända hem så länge kriget härjar i Ukraina. Karlstads kommun välkomnar dansarna till Karlstad på kompaniets fortsatta solidaritetsturné och den 1 maj ger Kyiv-baletten föreställningen Giselle på Karlstad CCC.

Efter en månadslång turné i Norge fortsätter Kyiv-baletten att turnera med föreställningar i Europa och den 1 maj kommer de till Karlstad CCC med den klassiska baletten Giselle. Karlstads kommun täcker kostnaderna för värdskap, lokalhyra och teknik.

– Vi vill visa solidaritet med det ukrainska folket och det känns självklart att bjuda in Kyiv-baletten till Karlstad när danskompaniet fortsatt är på flykt. Det är en mycket svår tid i Europa men dans är ett universellt språk som inte känner av några landsgränser, säger Frida Petersson (C), kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet.

– Det känns fint att vi kan välkomna dansarna till Karlstad. Vi i Karlstadspubliken får en dansupplevelse i världsklass samtidigt som vi visar vårt stöd för Ukraina, säger Cecilia Östlund, projektledare för evenemang, Karlstads kommun.

Kyiv Grand Ballet Co

Det ukrainska balettkompaniet Kyiv Grand Ballet Co är vanligtvis baserat i Kiev. Kompaniet gör regelbundet internationella turnéer och har en av de största balettrepertoarerna i världen. Kyiv-baletten skulle just avsluta sin Europaturné i Frankrike när kriget i Ukraina bröt ut. Med kort varsel bjöds baletten in till en månadslång solidaritetsturné i Norge. Några av de manliga dansarna har rest till Ukraina för att kämpa för sitt land, men de flesta av dansarna kan fortsatt inte återvända hem.

Kyiv-baletten turnerade ursprungligen med en uppsättning av Svansjön men eftersom kompaniet har valt att inte uppträda med några ryska verk till dess att kriget är över så turnerar de nu med den klassiska balettenGiselle av den franska kompositören Adolphe Adam. Giselle är ett mystiskt romantiskt drama, en evig berättelse om kärlek, lojalitet, grusade förväntningar och hjärtskärande ånger.

För mer information kontakta:

Frida Petersson (C), kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet, telefon 070-001 61 19

Cecilia Östlund, projektledare för evenemang, kommunledningskontoret Karlstads kommun, telefon 070-020 81 07

Anders Dahl, vd Scalateatern Karlstad, 070-772 72 12

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.