Gå direkt till innehåll
Kultur- och fritidsnämndens beslut i korthet 16 februari 2022

Pressmeddelande -

Kultur- och fritidsnämndens beslut i korthet 16 februari 2022

Årsredovisningen visar att pandemin har påverkat verksamheten. Utredning om hopptorn på Sundstabadet godkändes och landade i ett förslag om detaljplaneändring. Beslut om att avsätta medel för omcertifiering som En vattensäker kommun togs och ett preliminärt utrymme i budget avsätts för hyreshöjning för en fast scen i kvarteret Almen.

Pandemin har påverkat verksamheten – Årsredovisning för Kultur- och fritidsnämnden 2021

Pandemin har satt sin prägel på kultur- och fritidsnämndens verksamhet och ekonomi även under 2021. Större arrangemang och aktiviteter har under året ställts in eller begränsats i omfattning. Sundstabadet har på grund av restriktioner i princip varit helt stängt under årets första åtta månader för att sedan öppna i begränsad omfattning under hösten. Övriga ordinarie verksamheter har haft öppet under året, dock med begränsningar under vissa perioder.

Intäkterna ligger 18 miljoner kronor lägre än budget. Främst är intäkterna lägre vad gäller badavgifter, men även planhyror, lokalhyror och övrig försäljning vid våra anläggningar har minskat betydligt. Minskningen jämfört med föregående år beror i huvudsak på stängningen av Sundstabadet.

Kostnaderna ligger 24 miljoner kronor lägre än budget till följd av neddragningar i verksamheterna och uteblivna hyreskostnader. Inställda arrangemang och aktiviteter har inneburit ett minskat personalbehov samt minskade kostnader i övrigt.

Av de 16 nämndmål vi haft under 2021 bedöms 11 av dem ha god måluppfyllelse, 5 relativt god måluppfyllelse. Sammanfattningsvis bedöms därför måluppfyllelsen vara god för året.

Årsredovisning 2021 för kultur- och fritidsnämnden godkändes.

Dnr KFN/2022:11 Dpl 10

Ansvarig handläggare: Marcus Levin, 054-540 25 32, marcus.levin@karlstad.se

Förslag om begäran av detaljplaneändring för hopptorn på Sundstabadet

Kultur- och fritidsnämnden informerades i samband med redovisning av ärendet Beslutspunkt i budget 2021–2023 - Simkapacitetsutredning med ett regionalt perspektiv (KFN/2021:280) om att hopptornet på Sundstabadet inte gick att bygga om i befintlig bassäng. Detta medförde att nämnden den 20 oktober 2021 gav kultur- och fritidsförvaltningen uppdraget att utreda möjligheterna att bygga ut Sundstabadet med bassäng med hopptorn.

Kultur- och fritidsförvaltningen gav i sin tur uppdraget till We Group att genomföra utredningen och återkomma med förslag på en lösning samt en uppskattad kostnad.

Utredningen är genomförd och Kultur- och fritidsnämnden godkände rapporten.

Tre möjliga scenarier för en ombyggnad/utbyggnad av Sundstabadet har belysts i utredningen. De tre alternativen är:

•Bygga ut hoppbassäng och bygga om hopptornet inom befintliga ytor i Sundstabadet.

•Bygga till en ny hoppbassäng vid Sundstabadet inom befintlig detaljplan.

•Bygga till en ny hoppbassäng vid Sundstabadet genom att begära ny detaljplan.

Kultur- och fritidsförvaltningen ställer sig bakom alternativ tre (3) som innebär begäran att göra en detaljplaneändring och bygga ut Sundstabadet med bassäng med hopptorn samt tas med i kommande budgetarbete.

Dnr KFN/2021:476 Dpl 45

Ansvarig handläggare: Anders Holmquist, 054-540 25 20, anders.holmquist@karlstad.se

En vattensäker kommun 2023

2018 certifierades Karlstads kommun enligt Svenska Livräddningssällskapets ”En vattensäker kommun”. Detta gjordes för att ge de berörda verksamheterna i koncernen verktygen att mer strukturerat arbeta för att upprätta och bibehålla de nyckelaspekter som Svenska Livräddningssällskapet lyft fram som centrala för att uppnå deras målsättning – Ingen ska drunkna på grund av okunskap.

Arbetet med Svenska Livräddningssällskapets certifiering har medfört ökad prioritet på frågor inom vattensäkerhet för förvaltningarna teknik- och fastighetsförvaltningen, barn- och ungdomsförvaltningen, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen samt Räddningstjänsten Karlstadsregionen. Tillsammans har ovanstående sedan certifieringen bildat en arbetsgrupp för att garantera även framtida måluppfyllelse.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade att avsätta medel för omcertifiering enligt Svenska Livräddningssällskapets En vattensäker kommun som gäller fram till 2023.

Dnr KFN/2022:9 Dpl 01

Ansvarig handläggare: Stephan Hammar, 054-540 25 17, stephan.hammar@karlstad.se

Scen i kvarteret Almen

Kultur- och fritidsförvaltningen har sedan 2017 tillsammans med föreningslivet, under tre somrar (2017–2019) före pandemin, bedrivit en mycket uppskattad och välbesökt verksamhet i kvarteret Almen, bland annat med konserter och sommarteater. Visklubben Hallen, en av kultur- och fritidsförvaltningens stödberättigade föreningar, är den förening som återkommit alla tre åren och som genom sitt koncept Sommar i Almen dragit stora publikskaror till kvarteret. Föreningen har själv byggt och rivit en tillfällig scen för sin verksamhet i kvarteret varje sommar.

För att kunna återuppta och utveckla verksamheten i kvarteret Almen krävs en permanent lösning för en scen. Teknik- och fastighetsförvaltningen har därför i samband med andra planerade åtgärder för kvarteret Almen tagit fram ritning och förslag till placering av en scen av friluftsscenkaraktär.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade att avsätta utrymme i budget för en preliminär hyresökning för en fast scenbyggnad i kvarteret Almen, från och med januari 2023.

Dnr KFN/2022:24 Dpl 62

Ansvarig handläggare: Birgitta Collvin, 054-540 24 38, birgitta.collvin@karlstad.se

För mer information kontakta:

För mer information kontakta kultur- och fritidsnämndens ordförande Johanna Larsson (M), 054-540 29 31, eller ansvarig handläggare för respektive ärende. Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.