Gå direkt till innehåll
Kultur- och fritidsnämnden i korthet 23 mars 2022

Pressmeddelande -

Kultur- och fritidsnämnden i korthet 23 mars 2022

Ordning, reda och rättvisa för föreningar vid hyra av kontor/kansli, förråd och reklamplats, uppföljning av internkontrollplan och e-förslag om multisportsplan i Stodene på Kultur- och fritidsnämndens agenda 23 mars.

Ordning, reda och rättvisa för hyra av kontor/kansli, förråd och reklamplats för föreningar

Föreningarnas tillgång till kanslilokaler och förråd är frågor som med jämna mellanrum diskuteras. Dels föreningar emellan, dels mellan medarbetare och verksamheter på kultur- och fritidsförvaltningen. Kultur- och fritidsförvaltningen har önskat en riktlinje för hur dessa frågor kan hanteras enhetligt. Förslaget som tagits fram särskiljer priserna mellan stödberättigade föreningar och ej stödberättigade föreningar.

Ett av problemen är att frågor av denna karaktär över tid har lösts med olika individuella lösningar och det gör att det ser ut väldigt olika ut mellan anläggningarna, enheter och föreningar. Syftet är därför att likrikta hanteringen och hyressättningen.

Kultur- och fritidsnämnden godkände kultur- och fritidsförvaltningens förslag till hyror för kontor/kansli, förråd och reklamplats, att uppföljning av ärendet görs inom ett år och tas upp för nytt beslut i januari 2023.

Dnr KFN/2022:57 Dpl 45

Ansvarig handläggare: Anders Holmquist, 054-540 25 20, anders.holmquist@karlstad.se

Uppföljning av internkontrollplan

Enligt kommunallagen och Karlstads kommuns reglemente för intern kontroll har varje nämnd en skyldighet att styra och löpande följa upp det interna kontrollsystemet inom sitt verksamhetsområde. Kultur- och fritidsnämnden fastställer därför årligen en internkontrollplan.

Kultur- och fritidsnämndens internkontrollplan för 2021 omfattar två kontrollområden:

1.Kontrollera om kultur- och fritidsförvaltningens regelverk och styrande dokument överensstämmer med barnkonventionens intentioner.

2.Kontrollera om kultur- och fritidsförvaltningen har anmält de tillbud som krävs med anledning av covid-19, samt undersöka om förvaltningen har genomfört riskbedömningar och efterlevt Folkhälsomyndighetens rekommendationer i övrigt.

Rapporten har varit underlag för en uppföljning som nu redovisas för Kultur- och fritidsnämnden för godkännande.

Kontrollområde 1

Kultur- och fritidsförvaltningen ska ta fram arbetssätt och metodstöd i syfte att skapa en tydlig struktur som verksamheterna kan ta hjälp av. De styrande dokumenten ska ses över med utgångspunkt i de brister som framkom i rapporten. Behovet av verksamhetsspecifika utbildningar kommer att inventeras vidare i syfte att öka verksamheternas kunskap om praktiska arbetssätt för att säkerställa att barnkonventionens artiklar efterföljs.

Kontrollområde 2

Bedömningen är sammanfattningsvis att de riskbedömningar och åtgärder som har genomförts med anledning av covid-19 är tillräckliga för att leva upp till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Bedömning är att samtliga tillbud har anmälts. Det går inte att säga med fullständig säkerhet om så är fallet, men det finns ingenting som tyder på att tillbud inte har anmälts. Bedömningen är därför att det inte finns några avvikelser. Rutinerna för tillbudsrapportering är goda och tillbud dokumenteras alltid i IA-systemet (Karlstads kommuns system för rapportering av riskobservationer, tillbud och arbetsskador).

Uppföljningen godkändes av kultur- och fritidsnämnden med beslut om att återredovisa en uppföljning av åtgärder till nämnden på sammanträdet i november.

Dnr KFN/2021:467 Dpl 01

Ansvarig handläggare: Henrik Olanås, 054-540 23 55, henrik.olanas@karlstad.se

E-förslag Multisportplan Stodene

Ett e-förslag om att anlägga en multisportsplan i Stodene har inkommit till kultur- och fritidsförvaltningen.

77 underskrifter och 14 kommentarer till e-förslaget har kommit in och kultur- och fritidsförvaltningen har tagit del av dem. Flera av kommentarerna visar på att förslaget är uppskattat och att en multisportplan skulle bli välbesökt och lyfta området. Några av kommentarerna ger också förslag på alternativa placeringar till multisportplanen, bland annat en central plats i Skåre så att fler får nytta av den.

Kultur- och förvaltningen har i dagsläget multisportplaner på Våxnäs och Kronoparken. Dessa ligger i nära anslutning till skolor och nyttjas både under och efter skoltid. Det finns även multisportplaner på Norrstrand, Herrhagen och Ulvsby placerade på skolgårdarna och de förvaltas av barn- och ungdomsförvaltningen.

Enligt forskning är det merparten pojkar som nyttjar multisportplaner och flickor är underrepresenterade. De som nyttjar multisportplaner är också främst personer som redan är aktiva inom någon form av idrott. Detta är viktigt att ha i beaktning vid planering av jämställda och inkluderande lek- och aktivitetsplatser för barn och unga.

I Skåre med omnejd bor närmare 1 400 barn. Av dessa är cirka 9 procent inte medlem i idrottsförening. Skåre är ett av de områden som har högst medlemsantal i idrottsföreningar inom Karlstads kommun.

I dagsläget har kultur- och fritidsförvaltningens inga medel inom befintlig budget för att anlägga eller driva en multisportplan i Stodene.

Kultur- och fritidsnämnden avslår e-förslaget.

Dnr KFN/2021:454 Dpl 45

Ansvarig handläggare: Maria Frykstedt, 054-540 24 48, maria.frykstedt@karlstad.se

För mer information kontakta:

För mer information kontakta kultur- och fritidsnämndens ordförande Johanna Larsson (M), 054-540 29 31, eller ansvarig handläggare för respektive ärende. Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer.

Alla sammanträdeshandlingar från Kultur- och fritidsnämnden publiceras under: Kallelser och protokoll 2022 (karlstad.se)

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.